سیگنال مذاکرات جدید بر اقتصاد ایران | تورم شدیدتر می شود؟
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق میگوید: قاعدتا با توجه به اینکه اقتصاد ما به اقتصاد بینالملل نیاز دارد و وابسته است، حتما اگر مذاکرات به یک توافق منصفانهای برسد، میتواند گشایشهای زیادی در اقتصاد ایران ایجاد کند و خود مذاکره و توافقهای اولیه میتواند بر رشد اقتصادی کشور و قیمت ارز و تورم اثر بگذارد.
مذاکره هسته ای ایران بار دیگر به صدر خبرها بازگشته است. مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، در گفتوگویی با شبکه آمریکایی انبیسی، آمادگی کشور برای گفتوگوهای شرافتمندانه و برابر را اعلام کرد. او در پاسخ به احتمال مذاکره با دونالد ترامپ، گفت: مشکل ما گفتوگو نیست، بلکه تعهداتی است که از مذاکره ناشی میشود. ما به تعهدات خود پایبند بودهایم، اما طرف مقابل نبود.
پزشکیان همچنین تکید کرد ایران به دنبال جنگ نیست، اما در برابر هرگونه تهدید واکنش نشان خواهد داد. او ابراز امیدواری کرد که بازگشت احتمالی ترامپ به قدرت، به صلح در منطقه منجر شود، نه به خونریزی.
در این میان، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در اظهاراتی جداگانه تاکید کرد که ایران تا زمانی که آمریکا به برجام بازنگردد، مذاکره مستقیمی نخواهد داشت. او گفت: ما مذاکراتی سازنده با سه کشور اروپایی داشتهایم و به دنبال راهحلی دیپلماتیک هستیم. اما سیاست ما با آمریکا همچنان مشروط به بازگشت آنها به توافق هستهای است.
اهمیت رابطه با دنیا
در این شرایط کارشناسان و اقتصاددان و البته فعالان اقتصادی اعتقاد دارند در صورتی که مذاکرات انجام شود، ما اثر آن را به طور قطع روی اقتصاد خواهیم دید. علی شریعتی، در گفتوگو با خبرآنلاین عنوان کرد که مذاکره حتما اثر فوری روی نرخ ارز خواهد داشت.
سید حمید حسینی، فعال اقتصادی و دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق درباره تاثیر مذاکرات روی اقتصاد ایران میگوید: در کشور تلاش شده که از نظر فرهنگی و امنیتی، حداقل روابط را با خارج داشته باشیم، ولی در زمینه اقتصاد، علم و تکنولوژی به نوعی وابسته به خارج هستیم و روابط بینالملل بسیار برای ما مهم است.
وی میافزاید: ما یک کشور نفتی هستیم و مهمترین منبع تامینکننده بودجه، درآمدهای نفتی است. از طرف دیگر، عمده صادرات غیرنفتی، محصولات پتروشیمی، فرآوردههای نفتی و فولاد هست که باید روانه بازارهای جانبی شود. بر همین اساس، روابط بینالملل و ارتباط با همسایگان و اقتصاد جهانی بسیار برای ما اهمیت دارد. از این منظر، باید به این مذاکرات نگاه کرد و اثر آن را بر اقتصاد ایران بررسی کرد.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق تصریح میکند: ما در دوره قبل، شرط شروع مذاکرات را بازگشت آمریکا به برجام اعلام کرده بودیم. این اتفاق نیفتاد و ما چند سالی هست که بعد از مذاکرات برجامی که در سال ۹۵ به توافق رسید، دیگر با آمریکا مذاکرهای نداشتیم و آمریکا در سال ۹۷ از برجام خارج شد.
حسینی ادامه میدهد: مذاکرات ما به طور عمده با اروپاییها بود که آن هم به خاطر اشرافی که آمریکا بر اقتصاد جهانی داشت، عملا تلاشهایی که اروپا جهت راهاندازی اینستکس انجام داد، بیاثر شد و نشان داد که حتی شرکتهای اروپایی هم سیاستهای آمریکا برایشان اهمیت بیشتری دارد. یعنی آمریکاست که بر تولید ناخالص داخلی دنیا تسلط دارد.
وی عنوان میکند: عمده شرکتهای بزرگ حتی چینی، روسی و اروپایی از ترس تحریمهای ترامپ حاضر نیستند با ما مراوده داشته باشند و با ما همکاری کنند و یا انتقال تکنولوژی داشته باشند و حتی در ایران سرمایهگذاری کنند.
دو اولویت دولت پزشکیان
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در ادامه میگوید: حالا به نظر میرسد که ما به این جمعبندی رسیدهایم و آقای پزشکیان روز اول هم گفت که اولویت من اقتصاد کشور هست و در این رابطه دو کار انجام میدهم. یکی نزاع را در داخل به حداقل میرسانم که همان طرح وفاق است و یکی هم این بود که تعامل مثبت با دنیا خواهم داشت و سعی میکنم تحریمها را لغو کنم و افایتیاف هم در دولت مصوب شود.
حسینی میافزاید: بر این اساس، میبینیم که نهتنها رییسجمهور، بلکه وزیر خارجه، آقای ظریف، آقای لاریجانی و معاون رییسجمهور، همه در رابطه با شروع مذاکرات و اعلام آمادگی ایران گفتوگو میکنند. حتی رییسجمهور در سازمان ملل هم این سیاستهای جدید ایران را اعلام کرد و گفت که ما برای مذاکره و حل و فصل مسایل و مشکلات آمادهایم.
وی تصریح میکند: حتی در رابطه با صحبتی که اخیرا مقام معظم رهبری درباره تهدید مردمسالاری در صورت تمکین در برابر خواست آمریکاییها داشتند، دیدیم تعبیرهای خاصی شد که رهبری موافق با هیچ مذاکرهای نیست، اما پس از آن آقای مهدی فضایلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبری اعلام کرد که سخن اخیر رهبر انقلاب درباره تهدید مردمسالاری در صورت تمکین در برابر خواست آمریکاییها درست فهمیده نشد. اگر منفعت ما و دشمن یکسان بود، ما برای خودمان تصمیم میگیریم حتی اگر مطابق خواست بیگانه باشد.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق متذکر میشود: رییسجمهور هم اخیرا در مصاحبه با شبکه انبیسینیوز برای مذاکره اعلام آمادگی کردند. ما هم در این مدت میبینیم که ترامپ هیچ موضوعی در رابطه با تشدید تحریمها علیه ایران مطرح نکرده و در دوران انتخابات هم گفته ما باید بنشینیم مذاکره کنیم و با ایران و روسیه مسایل را حل کنیم.
حسینی یادآور میشود: با وجود اینکه جریانهایی در آمریکا تلاش میکنند که ترامپ را وادار به تشدید تحریمها علیه ایران کنند، تا به حال ترامپ سکوت کرده و حتی ترامپ ویدئویی را در پلتفرم «تروث سوشال» خود به اشتراک گذاشت که در آن، جفری ساکس، استاد دانشگاه کلمبیا، از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل بهخاطر تلاشهای وسواسگونهاش برای سوق دادن آمریکا برای ورود به جنگ با ایران انتقاد میکند. او با انتشار این ویدئو، میگوید علت همه جنگهای خاورمیانه، نتانیاهو است و بهنوعی موضع گرفته و دیدیم پس از انتشار این ویدئو، یک مقداری روابط نتانیاهو با ترامپ تیره شد و گفت من در مراسم تحلیف شرکت نخواهم کرد.
تاثیر مذاکرات روی تورم، ارز و رشد اقتصادی
حسینی همچنین میگوید: قاعدتا با توجه به اینکه اقتصاد ما به اقتصاد بینالملل نیاز دارد و وابسته است، حتما اگر مذاکرات به یک توافق منصفانهای برسد، میتواند گشایشهای زیادی در اقتصاد ایران ایجاد کند و خود مذاکره و توافقهای اولیه میتواند بر رشد اقتصادی کشور و قیمت ارز و تورم اثر بگذارد.
وی میافزاید: ما دیدیم وقتی دولت آقای روحانی روی کار آمد، سال ۹۲ یک توافق اولیهای صورت گرفت که تحریمها تشدید نشود و سه سال مذاکرات ادامه داشت. ما در این سه سال آثار مثبت مذاکرات را بر کاهش تورم، رشد اقتصادی کشور و افزایش درآمدهای ارزی کشور شاهد بودیم.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق تصریح میکند: قاعدتا اگر مذاکرهای هم شروع شود، این مذاکره حتما اثر دارد. البته بستگی به نوع توافق صورت گرفته میتواند راه را برای ورود سرمایه، ورود فاینانس و تامین مالی پروژههای ایران باز کند که به نظر میرسد هم دنیا به ایران نیاز دارد و هم ما به دنیا نیاز داریم.
حسینی متذکر میشود: بالاخره ایران کشوری است که تشنه منابع مالی و بعضا تجهیزات و تکنولوژی برای توسعه هست و میزان نقدینگیای که در دنیا دارد، تقریبا سه برابر تولید ناخالص ملی دنیاست. به اندازه کافی نقدینگی در دنیا وجود دارد که بزرگترین منابع وام و سرمایهگذاری هم صندوقهای بازنشستگی آمریکاست که آماده هستند و در جایی که توجیه اقتصادی داشته باشد، حتما سرمایهگذاری میکنند.
وی با اشاره به توجیه اقتصادی پروژهها در ایران، عنوان میکند: به خصوص حوزه نفت و گاز که بعد از اتمام پروژهها، یکساله بازگشت سرمایه خواهند داشت، برای سرمایهگذارها بسیار جذاب هستند؛ چه در بخش نفت و گاز و چه در بخش پتروشیمی و معادن میتوان سرمایهگذار جذب کرد. حتی زیرساختهای ایران میتواند برای دنیا جذاب باشد و ما میتوانیم حلقه تحریمها را بشکنیم و زنجیری که بر پای فعالان اقتصادی بسته شده، باز کنیم.
حسینی خاطرنشان میکند: امیدواریم مردم از این وضعیت فعلی نجات پیدا کنند و شاهد رشد و توسعه اقتصادی کشور باشیم.
منبع:
خبر آنلاین
خبرنگار گسترش
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0