آنچه در ۱۴۰۳ بر صنعت خودرو گذشت؛ تغییری در راه است؟+ نمودار
اکوایران: بررسی صنعت خودرو نشان میدهد تورم تولیدکننده و مصرفکننده این صنعت در آذرماه به بیشترین سطح خود در سال جاری رسیده است. همچنین آمار تولید و فروش این صنعت در ماه آذر چشمگیر نبوده است.
به گزارش اکوایران، صنعت خودرو شالودهای از چندین صنعت است که زنجیروار با یکدیگر کار میکنند تا محصولات نهایی این صنعت به دست مصرفکننده نهایی برسد. این صنعت که در ایران شرایط خاصی را تجربه میکند عملکردی مشابه صنایع خودروسازی خارجی ندارد. در ایران قیمتگذاری برخی صنایع به صورت دستوری و برخی دیگر در بازار صورت میگیرد. لذا قانون مشخصی برای اثرگذاری این صنایع در زنجیره صنعت خودروسازی ایران وجود ندارد.
بررسیهای آماری این صنعت نشان میدهد رشد میزان تولید و فروش صنعت خودرو در آذرماه اندک بوده و بازار خودرو رکود سال جاری خود را ادامه داده است. بررسی تورم تولیدکننده و مصرفکننده این صنعت نیز حاکی از آن است که تورم تولید و مصرف آذرماه به بالاترین سطح در سال جاری رسیده است. این افزایش قیمت میتواند به رکود بازار خودرو در سال جاری عمق بیشتری ببخشد.
بازار تولید و فروش خودرو در سال ۱۴۰۳
مرکز پژوهشهای مجلس گزارشهای مداوم ماهانهای از پایش بخش صنعت منتشر میکند که بر اساس این گزارش رشد میزان تولید و فروش صنعت خودرو در آذرماه امسال چشمگیر نبوده است. به طوریکه بازار خودرو ظرفیت سال پیشین خود را پر نکرده و در رکود قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای این مرکز بیشترین میزان رشد تولید و فروش ماهانه در سال جاری مربوط به اردیبهشت ماه بوده است. در این ماه رشد ماهانه تولید ۹۶.۸ درصد و رشد ماهانه فروش ۱۱۷.۱ درصد بوده است. باید به این نکته توجه داشت که رشد حاصل شده در اردیبهشت ماه امسال به دلیل کاهش طبیعی میزان تولید و فروش در فروردین ماه بوده است. در فروردین هر سال به دلیل تعطیلات نوروز بازار خودرو با کاهش خرید و فروش مواجه میشود که در اردبیهشت به دلیل بازگشت میزان تولید و فروش به روال سابق، رشد تولید و فروش ماهانه پرش میکند.
پس از اردیبهشت ماه رشد میزان تولید و فروش با یکدیگر حرکت کرده و نوسانات اندکی داشته است. برخی ماهها منفی و برخی ماهها مثبت بوده است. این حالت نوسانی در رشد ماهانه تولید و فروش، رکود در بازار خودرو سال جاری را نشان میدهد.
طبق آخرین آمارهای پایش بخش صنعت، در آذرماه امسال رشد تولید صنعت خودرو معادل ۹ درصد و رشد فروش معادل ۲.۴ درصد بوده است. ارقام رشد ماهانه تولید و فروش صنعت خودرو در این ماه به خوبی نشان میدهد روند رکودی سال جاری به مسیر خود ادامه داده و انتظار میرود تا پایان سال نیز ادامه خواهد یافت.
تورم تولید و مصرف خودرو در سال ۱۴۰۳
بررسی آمار تولیدکننده و مصرفکننده صنعت خودرو نشان میدهد اوج این تورم در آذرماه امسال بوده است. طبق دادههای مرکز آمار ایران که متولی اصلی انتشار آن است، تورم مصرفکننده دو اوج مهم را در سال جاری تجربه کرده است. فروردین ماه اولین اوج این متغیر با ۴.۹ درصد بوده است. پس از آن در آذرماه امسال، دومین اوج تورم مصرفکننده با ۵.۱ درصد رقم خورد که بیشترین سطح تورم مصرف در سال جاری بوده است.
همچنین تورم مصرفکننده خودرو در سه ماه سال جاری منفی بوده است که به معنای کاهش قیمت محصولات نهایی تولید خودرو در این سه ماه بوده است. اوج این کاهش مربوط به خردادماه است که تورم مصرف به منفی ۰.۹ درصد رسیده است. به عبارتی در این ماه، قیمت محصولات نهایی صنعت خودروسازی ۰.۹ درصد نسبت به ماه گذشته کاهش یافته است.
تورم تولیدکننده این صنعت اما در هیچ برههای منفی نبوده است. به عبارتی قیمت نهادههای تولید صنعت خودرو در سال جاری همواره روبه افزایش بوده است. کمترین میزان تورم تولیدکننده این بخش، آبان ماه بوده که به صفر درصد رسیده است. به عبارتی تنها در این ماه قیمت نهادههای صنعت خودرو ثابت مانده است.
تورم تولیدکننده خودرو نیز دو اوج اساسی را در این سال تجربه کرده است. اولین اوج مربوط به اردیبهشت ماه بوده که تورم پیشران به ۱۰.۳ درصد رسیده است. نقطه اوج دوم این تورم مربوط به آذرماه است که نرخ ۱۰.۶ درصدی را به ثبت رسانده است. بررسیها گویای آن است که نقطه اوج دوم در تورم تولید ماهانه این بخش بیشترین سطح در کل سال جاری بوده است.
چشمانداز صنعت خودرو در سه ماهه پیشرو
وضعیت شاخصهای اقتصادی صنعت خودرو نشان میدهد وضعیت رکودی تولید و فروش خودرو همچنان ادامه یافته و اتفاق شاخصی برای تغییر جهت در این بازار رخ نداده است. بررسی تورم تولیدکننده و مصرفکننده این صنعت نیز نشان میدهد قیمت محصول در بازار و قیمت نهاده در کارخانه بلندترین جهش خود را در سال جاری داشته است. در نتیجه میتوان گفت این جهش باعث افزایش قیمت خودرو و تعمیق رکود در این بازار خواهد شد. لذا با توجه به دادههای موجود میتوان انتظار داشت اگر اتفاق مهمی در اقتصاد کشور رخ ندهد، صنعت خودرو در سه ماهه پیشرو به رکود خود ادامه میدهد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0