اخبار اقتصادی امروز: 0
  • تاریخ : شنبه, ۲۳ فروردین , ۱۴۰۴
  • ساعت : 20:47:45

    رشد نفتی در کف چهار ساله

    اکوایران: بررسی‌ها نشان می‌دهد رشد ۹ ماهه بخش نفت و گاز به پایین‌ترین میزان در چهار سال گذشته رسیده است.

    به گزارش اکوایران، آمارها حاکی از آن است که با وجود اینکه رشد ۹ ماهه بخش نفت و گاز در سال جاری مثبت بوده اما در مقایسه با سال‌های ۱۴۰۰ ، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به کمترین میزان رسیده است. احتمالا علت این امر به دلیل رشدهای بالا در سال‌های مذکور بوده است.

    بررسی‌ها نشان می‌دهد اعمال تحریم‌ها و همچنین برداشته شدن تحریم‌ها منجر به کاهش و افزایش رشد بخش نفت و گاز شده است.

    نفت و رشد اقتصادی

    به عقیده بسیاری از کارشناسان، اقتصاد ایران وابسته به نفت است و همین سبب شده تا نفت یکی از مهم­ترین صنایع اثرگذار بر رشد اقتصادی باشد. در سال‌های گذشته، تولید نفت ایران به دلایل مختلفی جهش‌ها و اُفت‌های شدیدی را تجربه کرده است. برخی از این تغییرات به دلیل نوسان قیمت‌ جهانی نفت بوده و برخی دیگر از اعمال تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران تاثیر گرفته است.

    مجموعه این تغییرات باعث شد تا در دو دهه گذشته، رشد تولید نفت و گاز نوسانات زیادی را تجربه کند. به عبارت دیگر، اگر اقتصاد را شبیه یک کیک در نظر بگیریم و هر برش این کیک را یک بخش از اقتصاد بدانیم، قسمت مربوط به نفت و گاز مدام در سال‌های اخیر کوچک و بزرگ شده است. در ادبیات اقتصادی تولید ناخالص داخلی کشور را به یک کیک تشبیه می‌­کنند. این کیک از ۴ قسمت تشکیل شده است. این قسمت‌ها شامل گروه «خدمات»، «صنعت»، «نفت و گاز» و «کشاورزی» است.

    وابستگی شدید بخش نفت و گاز به بود و نبود تحریم‌ها

    شروع تحریم‌های بین‌المللی در سال ۹۰ موجب شد تا محدودیت‌های شدیدی بر صادرات نفت و گاز کشور اعمال شود. به طوری که رشد ۹ ماهه نفت در سال ۹۱ سقوط شدیدی را تجربه کرد. به بیان دقیق‌تر بخش نفت و گاز در این سال نسبت به مدت مشابه سال ۹۰ ، حدود ۲۷ درصد کوچکتر شده است. در سال ۹۲ نیز رشد ۹ ماهه نفت و گاز  معادل منفی ۲٫۷ درصد برآورد شده است. رشد ۹ ماهه نفت و گاز در سال‌های ۹۳ و ۹۴ نیز وضعیت مناسبی نداشته به طوری که در سال ۹۴ نیز رشد این بخش منفی بوده است. با این‌وجود بعد از امضای برجام و رفع تحریم‌ها، موانع فروش نفت ایران نیز برداشته شد و بخش نفت و گاز رشد قابل توجهی را تجربه کرد. به زبان اعداد در سال ۹۵ رشد ۹ ماهه این بخش برابر با ۴۰ درصد بوده است.

    خروج آمریکا از برجام در اوایل سال ۹۷ موجب شد تا سایه تحریم‌ها دوباره بر آسمان اقتصاد ایران پدیدار شود. در نتیجه صادرات نفتی کشور مجددا با موانع زیادی روبرو شد. به طوری که در سال‌های ۹۷ و ۹۸ رشد ۹ ماهه نفت و گاز منفی ۱۰٫۸ درصد و منفی ۳۰٫۵ درصد گزارش شده است.

    رشد بخش نفت با ورود بایدن به کاخ سفید در اواخر سال ۹۹ با چشم‌انداز مثبتی مواجه شد. به طوری که در سال ۱۴۰۰ رشد ۹ ماهه نفت معادل ۱۲٫۲ درصد محاسبه شده است. در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز رشد ۹ ماهه نفت و گاز ۷٫۶ درصد و ۱۶٫۴ درصد اعلام شده است. با این‌وجود در سال جاری رشد ۹ ماهه این گروه به پایین‌ترین مقدار در ۴ سال گذشته رسیده و برابر با ۶٫۱ برآورد شده است.

     

     

    ✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
    [کل: 0 میانگین: 0]

    📰 اخبار مشابه را مشاهده می کنید

    توانیر: تغییر ساعت رسمی کشور مصرف برق را به اندازه یک نیروگاه اتمی کم می‌کند
    22 - فروردین - 1404

    توانیر: تغییر ساعت رسمی کشور مصرف برق را به اندازه یک نیروگاه اتمی کم می‌کند

    مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به اهمیت مدیریت مصرف انرژی گفت: اگر اختیار تغییر ساعت رسمی کشور دوباره به دولت بازگردد، می‌توانیم به میزان قابل توجهی از مصرف برق در ساعات اوج‌بار شبانه بکاهیم؛ به طوری که برآوردها نشان می‌دهد این اقدام به‌تنهایی می‌تواند حدود هزار مگاوات از بار شبکه را کاهش دهد؛ عددی معادل تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر.

    صادرات نفت آمریکا به چین متوقف می‌شود
    22 - فروردین - 1404

    صادرات نفت آمریکا به چین متوقف می‌شود

    جنگ تعرفه‌ها باعث می‌شود قیمت نفت آمریکا در چین در مقایسه با سال گذشته، تقریبا دو برابر شود.

    رکوردشکنی مصرف برق ۱ ماه جلو افتاد
    22 - فروردین - 1404

    رکوردشکنی مصرف برق ۱ ماه جلو افتاد

    درحالی که هنوز در روز‌های آغازین سال جدید هستیم و با روز‌های گرم سال فاصله داریم، مصرف برق در کشور روند افزایشی داشته به گونه‌ای که شامگاه روز چهارشنبه بیستم فروردین میزان آن از مرز ۵۰ هزار مگاوات عبور کرد.

    راه اندازی سامانه موقعیت‌یاب نفتکش‌ها از مبدأ تا مقصد
    22 - فروردین - 1404

    راه اندازی سامانه موقعیت‌یاب نفتکش‌ها از مبدأ تا مقصد

    مدیر منطقه تهران اعلام کرد که اقدام های کنترلی جهت جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت توسط منطقه تهران انجام شده که از مهمترین آن می‌توان به راه اندازی سامانه موقعیت‌یاب نفتکش‌ها از مبدا تا مقصد اشاره کرد

    ارسال دیدگاه

    مجموع دیدگاهها : 1
    • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصادگستر منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
    • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.

    برو بالا