اعتراض به مالیات خانه‌ های خالی ممکن شد

مالیات‌دهندگان باید در زمان صدور برگ مطالبه مالیات برای واحدهای مسکونی خالی که به‌طور بعدی صادر شده و از طریق پیامک اطلاع‌رسانی می‌شود، نسبت به ارائه اعتراض اقدام نمایند.

سازمان امور مالیاتی کشور در رابطه با ابهاماتی که به دلیل عدم امکان اعتراض به اعلام‌های بارگذاری شده در درگاه ملی خدمات الکترونیک این سازمان به آدرس www.my.tax.gov.ir (http://www.my.tax.gov.ir/) برای مالکان مشمول مالیات واحدهای مسکونی خالی طبق ماده (۵۴) مکرر قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب ۵/۹/۱۳۹۹ برای سال ۱۴۰۱ به وجود آمده است، اطلاع‌رسانی کرد؛

۱.در صورت پذیرش واحدهای مسکونی اعلام شده به عنوان واحد مسکونی خالی:

نسبت به پرداخت مالیات تعیین شده اقدام نمایند.

۲.در صورت اعتراض و عدم پذیرش واحدهای مسکونی اعلام شده به عنوان واحد مسکونی خالی:

در گام نخست ـ به سامانه ملی املاک و اسکان کشور (متعلق به وزارت راه و شهرسازی) به آدرس الکترونیکی https://amlak.mrud.ir/ مراجعه و اقدام به خوداظهاری و ویرایش اطلاعات مربوط به املاک شناسایی شده به عنوان واحد مسکونی خالی در آن سامانه نمایند.

در گام دوم ـ  در هنگام صدور برگ مطالبه مالیات واحدهای مذکور که متعاقباً صادر و از طریق ارسال پیامک اطلاع­ رسانی خواهد شد، نسبت به ثبت اعتراض خود به مالیات تعیین شده در همین درگاه به صورت سیستمی اقدام نمایند.

بر اساس ماده ۵۴ مکرر ( الحاقی ۳۱/ ۴/ ۱۳۹۴ و اصلاحی ۵/ ۹/ ۱۳۹۹ )

هر واحد مسکونی واقع در کلیه شهرهای بالای یکصدهزار نفر جمعیت که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور موضوع تبصره (۷) ماده (۱۶۹مکرر) این قانون، در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد به عنوان خانه خالی شناسایی شده و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیت‌های تبصره (۱۱) ماده (۵۳) این قانون، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب زیر می‌شود:

سال اول- معادل شش برابر مالیات متعلقه

سال دوم- معادل دوازده برابر مالیات متعلقه

سال سوم به بعد- ‌معادل هجده برابر مالیات متعلقه

در گزارش اخیری که از سوی جهانگیر رحیمی، مدیرکل حسابرسی سازمان امور مالیاتی کشور منتشر شده، اعلام شده است که از بین ۱۱۰۰ واحد مسکونی خالی در کشور، مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان مالیات دریافت شده است. این مبلغ برای هر واحد مسکونی حدود ۱۳۶ میلیون تومان است که نشان می‌دهد دولت این‌بار به دانه‌درشت‌ها به عنوان هدف مالیاتی پرداخته است. قانون «مالیات بر خانه‌های خالی» در سال ۱۳۹۹ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد و سامانه «املاک و اسکان» به عنوان بازوی اجرایی دولت برای اجرای این قانون مشخص شد. اصلی‌ترین هدف این قانون، مبارزه با احتکار مسکن است.

رحیمی در گزارش خود اظهار داشت:«اخذ مالیات از خانه‌های خالی از سال ۱۴۰۱ در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است. تعداد خانه‌هایی که در سال ۱۴۰۰ شناسایی شده، ۶۶ هزار و ۶۰۰ خانه است که مربوط به ۴۰ هزار و ۵۸۰ مالک است. همچنین تعداد خانه‌های خالی از سکنه که در سال ۱۴۰۱ مشمول مالیات شده اند، بالغ بر ۵۸ هزار و ۵۸۷ است. مجموع مالیات اخذ شده طی این دوسال نیز ۱۵۰ میلیارد تومان بوده که از تعداد یک هزار و ۱۰۰ خانه اخذ شده است.»

اجرای قانون بعد از نه سال در دولت سیزدهم

دولت سیزدهم پس از نه سال که از تصویب قانون «مالیات‌های مستقیم» می‌گذشت و دولت وقت موظف به اجرای آن از طریق سامانه املاک و اسکان شده بود، این سامانه را در اوایل سال جاری راه انداخت. براساس داده‌های منتشر شده از طرف وزارت راه و شهرسازی، تاکنون ۵۶۰هزار واحد مسکونی خالی در کشور شناسایی شده و ۱۸۰هزار واحد آن به بازار مسکن بازگردانده شده است. آنچه که این ارقام نشان می‌دهد شروع درست مسیر مبارزه با احتکار مسکن است که دولت چهاردهم هم طبق قانون موظف به ادامه آن است.

 

بذرپاش-وزیر

مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم درخصوص عملکرد این وزارتخانه برای تکمیل سامانه املاک و اسکان گفته است: «در ابتدای دولت سیزدهم قانون جهش تولید مسکن تصویب و ابلاغ شد که کمک حال دولت در بخش مسکن بود. همچنین با تصویب قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌ بها، و راه‌اندازی سامانه املاک و اسکان، امکان شناسایی خانه‌های خالی و عرضه آن‌ها به بازار مسکن میسر شد. در همین رابطه ۱۲۰هزار خانۀ خالی شناسایی و به سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات معرفی شد. این اقدام سبب شد تا ۱۸۰هزار خانۀ خالی به بازار مسکن عرضه شود.»

نمایندگان مجلس نیز پیشتر بر نقش سامانه املاک و اسکان در مبارزه با احتکار مسکن تاکید کرده بودند. در این خصوص، جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی گفته است: «برای جلوگیری از احتکار و سفته‌بازی در حوزه مسکن باید خانه‌های خالی شناسایی شوند، یکی از روش‌های شناسایی خانه‌های خالی، تکمیل سامانه املاک و اسکان است.»

حالا در آغاز کار دولت چهاردهم، باید دید، مسیری که تاکنون برای تکمیل این سامانه و مبارزه با احتکار مسکن طی شده است؛ چگونه ادامه خواهد یافت و مسئله خانه‌های خالی چطور حل خواهد شد؟


منبع:

تسنیم

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]