فعالیت گمنامانه بسیج در مساجد حاشیه شهر تبریز
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز، گفت: یکی از جلوههای بسیج حضور در محلات به صورت گمنامانه است که اگر این گروهها نبودند میتوان گفت فروپاشی اجتماعی اتفاق افتاده بود.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، صد و بیست و چهارمین جلسه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز با حضور روحالله رشیدی، رئیس، احد صادقی، نایب رئیس، محمدحسن اسوتچی، دبیر، حکیمه غفوری و روحالله دهقاننژاد اعضای کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز در ساختمان شورا برگزار شد.
لایحه تجویز خرید اثر هنری چوبی منبتکاری علی قنبری به نام “بشیر صلح” جهت نمایش در موزههای شهرداری تبریز، بدون تشریفات با قیمتگذاری روز توسط کارشناسان رسمی دادگستری بررسی شد.
روحالله رشیدی، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز در این خصوص، گفت: بحث واگذاری این اثر هنری چوبی از گذشته مطرح بود تا در موزههای شهرداری به صورت ثابت مستقر شود.
وی بیان کرد: این اثر به مبلغ هفت میلیارد و ۶۴۰ میلیون قیمتگذاری شده است و دو میلیارد تومان ارزش افزوده در نظر گرفته شده است.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز، با تأکید بر اینکه نمیتوان با اصل موضوع کار فرهنگی و هنری مخالفت کرد، گفت: درخصوص نگهداری از این اثر، مسائل مدیریتی مطرح است که صیانت از این اثر چگونه صورت خواهد گرفت.
شهرداری تکلیف عمارت ساعت و نحوه بهرهبرداری از آن را مشخص نکرده است
رشیدی ادامه داد: شهرداری تبریز با وجود اینکه اقدامات خوبی در حوزه مرمت بنای عمارت تاریخی عمارت ساعت انجام میدهد، اما هنوز تکلیف عمارت ساعت و نحوه بهرهبرداری از آن را مشخص نکرده است که تکلیف محتوا، نگهداری، مدیریت و نیروی انسانی موزه شهرداری چه خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه ملاحظات نگهداری اثر هنری چوبی “بشیر صلح” مهم است، گفت: مصوبه خرید چنین آثاری از سوی مدیریت شهری صادر شده اما بودجه موردنظر تأمین نشده و تضمینی برای تأمین مصوبه شورا وجود ندارد چراکه از وضعیت مالی شهرداری باخبر هستیم و بودجه تخصیص یافته به عملکرد بخش فرهنگی تأمین نشده است.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز، گفت: اصالت این اثر باید توسط وزارت میراث فرهنگی و صنایع نیز تأیید شود.
رشیدی عنوان کرد: شهرداری باتوجه به اختیارات خود، از ردیف یادشده در لایحه، موضوع را بررسی کند و ضرورتی برای طرح در صحن شورا وجود ندارد.
احد صادقی، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز نیز در ادامه گفت: لایحه تجویز خرید “بشیر صلح” ضرورت و اولویت ندارد.
وی با اشاره به اینکه قیمت کارشناسی این اثر برای سال گذشته است، ادامه داد: دولت برای خرید این اثر ورود کرده بود و اگر شهرداری اقدام به خرید این اثر کند، باید این اثر را به سازمان ملل بفرستد تا نمود پیدا کند.
محمدحسن اسوتچی، دبیر کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در ادامه گفت: جدای از بررسیهای این اثر به لحاظ فنی و کارشناسی و هنری، درخصوص خرید این اثر و تخصیص بودجه، میتواند از ردیف اعتباری تأمین شود.
حکیمه غفوری، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز در ادامه گفت: اثر “بشیر صلح” از آثار صنایع دستی است که هدفمند برای ایجاد آن تلاش شده و حامل پیام است.
وی گفت: این اثر میتواند در عمارت ساعت جاگذاری شده و مورد بازدید قرار بگیرد.
وضعیت فعلی عمارت ساعت، مورد انتقاد است
روحالله دهقاننژاد، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی گفت: شناسنانه هنری اثر “بشیر صلح” باید بررسی شود و در صورت تأیید توسط وزارت میراث فرهنگی و صنایع دستی، میتواند کار کارشناسی صورت بگیرد.
وی، با اشاره به اینکه شورای شهر بهعنوان یک نهاد حقوقی باید پاسخگوی تصمیمات باشد، گفت: مخالفت یا موافقت کمیسیون فرهنگی با این لایحه، درست نیست.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز، گفت: وضعیت فعلی عمارت ساعت، مورد انتقاد است و احتمال آتشسوزی و دیگر تهدیدها در این مکان تاریخی وجود دارد اما ارادهای از سوی شهرداری برای نگهداشت مجموعه دیده نمیشود.
حمایت از زیرساختهای مساجد توسط شهرداری تبریز، چشمگیر نبوده است
در ادامه، نحوه تدوین شیوهنامه حمایت از فعالیتهای مساجد شهر تبریز در این جلسه بررسی شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در این خصوص، گفت: شورا و شهرداری همواره محل مراجعه مساجد و فعالیتهای فرهنگی است و باید از زیرساختها و برنامههای مساجد حمایت صورت بگیرد.
رشیدی اظهار کرد: شهرداری در زمینه حمایت از فعالیت مساجد وظیفه دارد اما حمایت از زیرساختهای مساجد توسط شهرداری، چشمگیر نبوده است.
وی تأکید کرد: ضرورت دارد که حمایت شهرداری از مساجد، قاعدهمند باشد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی گفت: مقدورات و اقتضائات حمایت از زیرساختها و برنامههای حمایت از مساجد باید مشخص شود و چارچوبی تعیین شود و به نیازهای مساجد رسیدگی شود که ناظر اجرایی این مسئله مدیران فرهنگی مناطق هستند.
رشیدی گفت: بررسی این مسئله با حضور مسئولان امر ادامه خواهد داشت تا طرحی شفاف درخصوص حمایت از مساجد تدوین شود.
کثرت متولیان درخصوص رسیدگی به فعالیتهای مربوط به مساجد
احد صادقی، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز در این خصوص گفت: با مسئله کثرت متولیان درخصوص رسیدگی به فعالیتهای مربوط به مساجد مواجهیم و در تلاش هستیم طرحی مشخص شود که بیان شود ارتباط مدیریت شهری با مساجد چگونه خواهد بود و آنچه که درخصوص وظایف مدیریت شهری نسبتبه مساجد مطرح است، انجام شود.
وی با تأکید بر ضرورت حمایت فرهنگی از فعالیتهای فرهنگی مساجد، گفت: این مسئله میتواند متناسب با مأموریتهای مدیریت شهری باشد و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز هم از بودجه خود و هم از بودجه مناطق به این مسئله اختصاص دهد.
حکیمه غفوری در ادامه گفت: نهادهایی همچون سازمان اوقاف و امور خیریه و سازمان تبلیغات اسلامی درخصوص رسیدگی به مساجد وظیفه دارند و نباید شهرداری طوری ورود کند که این نهادها، مساجد را رها کنند.
روحالله دهقاننژاد در ادامه گفت: چند سال به صورت مستقیم با مسائل یکی از مساجد سطح شهر، ارتباط داشتم و شهرداری برای رسیدگی به مسائل مساجد باید سازوکار داشته باشد.
مداخله نسنجیده شهرداری تبریز در مقبرهالشعرا
گزارش وضعیت موجود، فعالیتهای انجام یافته و برنامههای مدنظر در موضوع توسعه مجموعه مقبرهالشعرا توسط شهرداری منطقه ۱۰ و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی ارائه شد.
روحالله رشیدی در این خصوص، گفت: وضعیت مقبرهالشعرا همواره توسط اعضای شورا، شهروندان و رسانهها مورد پیگیری بوده است.
وی گفت: با مداخله نسنجیده شهرداری و نوع مدیریت قضیه، مقبرهالشعرا بیش از یک دهه مخروبه مانده بود و تلاش کردیم برای بهبود وضعیت این مکان فرهنگی تاریخی، نقش خود را ایفا کنیم.
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز گفت: اگر برای بهبود وضعیت مقبرهالشعرا، به مداخله شورا نیاز است باید توجه کرد که این مداخله به چه صورت باشد.
رشیدی عنوان کرد: نوع و نحوه بهرهبرداری در شأن مقبرهالشعرا نیست و نظام کلی مدیریت باید مطرح شود و توضیحاتی از سوی نهادهای مسئول در این خصوص در صحن شورا ارائه شود.
فعالیت گمنامانه بسیج و فعالان اجتماعی در مساجد حاشیه شهر تبریز
در ادامه فعالیتهای انجام یافته در مسجد ابوذر محله ملازینال در دستور جلسه این کمیسیون بود.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تبریز در این خصوص، گفت: یکی از جلوههای بسیج حضور در محلات به صورت گمنامانه است و فعالان اجتماعی بسیجی در محلات بار بزرگی که وظیفه نهادهای متولی است را بیادعا بر دوش میکشند و اگر این گروهها نبودند میتوان گفت فروپاشی اجتماعی اتفاق افتاده بود.
رشیدی ادامه داد: مسجد ابوذر در محله ملازینال یکی از مساجد مهم است که از متولیان این مسجد به بهانه فعالیتهای اجتماعی گستردهشان که در فضای فرهنگی شهر نیز نمود دارد، دعوت شد تا گزارشی از فعالیتهایشان داشته باشند.
وی بیان کرد: مداخلههای کالبدی در این منطقه حاشیهنشین از شهر باید اتفاق بیفتند و طرح تفصیلی جدید در حال تدوین است و باتوجه به اینکه در طرح تفصیلی قدیم، فضاهای عمومی مدنظر نبوده، در کمیسیون شهرسازی، به مسئله سرانههای عمومی باید ورود شود. همچنین انسداد انتهای ملازینال در طرح تفصیلی میتواند مدنظر باشد و امکان مسیرگشایی میتواند مهیا شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی گفت: تشکیل گروههای سرود یکی از اقدامات شاخص فعالیتهای اجتماعی در مسجد ابوذر محله ملازینال بوده و این فعالیت فرهنگی، تنها مفری است که به این بهانه، توانستند مناسک شهری را مدیریت کنند و فضای جدید در حاشیه شهر ایجاد کنند که به نوبه خود اتفاق بینظیری است.
رشیدی ادامه داد: هدف ما نشان دادن ظرفیت محلهای است و از چنین فعالیتهای فرهنگی با توجه به رسالت نهادهای متولی باید حمایت شود.
بزرگترین زیربنای توسعه شهر، زیربنای حقوقی به نام حقوق و آموزشهای شهروندی است
در ادامه این جلسه، از کتاب بایستگیهای فرهنگی در حقوق شهروندی، نوشته آقای روحالله دهقاننژاد، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تبریز رونمایی شد.
روحالله دهقاننژاد، نایب رئیس شورای اسلامی و عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در این نشست، گفت: کتاب تألیف شده، در یک جمله نگاه حقوقی به مسائل توسعه فرهنگی است که با توجه به ضرورت کار در حوزه شهری، تدوین شده است.
وی ادامه داد: امروزه شاهد تغییرات بسیار در جامعه هستیم که در روزگار گذشته، در محیط اجتماعی، گستردگی فرهنگی در این حد نبود اما امروزه، با عناوین توسعه جوامع، فرهنگها مورد تهدید هستند.
نایب رئیس شورا و عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی گفت: در کنار اینکه فرهنگ گذشته در جامعه جاری است، حرکتهایی تحت عنوان فرهنگ جدید به وجود میآیند و مخاطبانی دارند که باید توجه کرد آیا این دو فرهنگ در تقابل یکدیگرند یا میتوانند به نقطه اشتراک برسند؟
دهقاننژاد ادامه داد: این مسئله مطرح میشود که آیا هدف این است که فرهنگ موجود را کنار گذاشته شود؟ نگاه ما این است که تثبیت فرهنگ جدید به معنای کنار گذاشتن فرهنگ سابق نیست بلکه میتوان ساختاری در این زمینه ایجاد کرد.
وی با اشاره به تفاوتهای فاحش در میان فرهنگ مناطق مختلف شهر، گفت: دغدغهها و نگاه شهروندان به مسائل در مناطق مختلف شهری، متفاوت است اما باید دید چه پلی میتوان در این بین ایجاد کرد.
نایب رئیس شورای شهر تبریز، گفت: بزرگترین زیربنای توسعه شهر، زیربنای حقوقی به نام حقوق و آموزشهای شهروندی است و در بحث آموزش و حقوق شهروندی ظرفیتهایی وجود دارد.
دهقاننژاد ادامه داد: این کتاب سعی کرده به ظرفیت دولت، قانون، رسانهها و سمنها نگاه حقوقی داشته باشد تا جامعه را بهسمت حقوق شهروندی هدایت کند.
وی خاطرنشان کرد: پدیده آموزش و برجستهسازی حقوق شهروندی و اینکه مردم به حق خود آشنا شوند، نوعی توسعه فرهنگی است و در این کتاب، ظرفیت حقوقی در توسعه فرهنگی مدنظر است.
نایب رئیس شورای شهر تبریز گفت: این کتاب از برکات دوران حضور در شورای شهر و گرهخوردگی با مسائل مدیریت شهری و یک گام ابتدایی در توجه به این مسئله است که میتواند تکمیل شود.
دهقاننژاد با اشاره به برگزاری نشست “شهر ترمیمی” در مجموعه مدیریت شهری، گفت: در این نشست بر این مسئله تأکید شد چگونه میتوان قواعد شهرسازی و مدیریت شهری را اجرا کرد و مردم نیز نقش در آن داشته باشند که در ادامه این اثر تألیفی به این مسئله نیز پرداخت خواهد شد.
ورود همکاران حوزه مدیریت شهری به عرصه تألیف، اقدامی شایسته است
روحالله رشیدی، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی نیز در این خصوص بیان کرد: ورود همکاران حوزه مدیریت شهری به عرصه تألیف، اقدامی شایسته و مهم است و زمانی که آموزههای دانشگاهی، انضمامی میشوند و با واقعیتهای شهری پیوند داده میشوند، این آموزهها رنگ و بوی دیگری پیدا میکنند چراکه وقتی درگیر میدان و واقعیت میشویم، چیز دیگری مشاهده میشود.
وی ادامه داد: تلاش آقای دهقاننژاد درخصوص مقوله مهم حقوق شهروندی، شایسته توجه و قدردانی است که امیدواریم برای شهر و مدیریت شهری مورد استفاده باشد.
ضابطه حاکم بر کارکرد پردیس هنر و رسانه تبریز باید مشخص شود
بررسی و امکانسنجی استفاده بهینه از ساختمان پردیس هنر و رسانه نیز در دستور جلسه این کمیسیون بود.
رشیدی در این خصوص عنوان کرد: مسئله امکانسنجی استفاده بهینه از ساختمان پردیس هنر و رسانه، از مطالبات گروههای مختلف فرهنگی، هنری و رسانهای است و در این خصوص نامههایی به دست ریاست محترم و دیگر اعضای شورای شهر تبریز رسیده است.
وی ادامه داد: اصحاب فرهنگ و رسانه تبریز انتظاراتی از پردیس رسانه دارند که باید دید ساختمان پردیس هنر و رسانه در این زمینه کارکردی خواهد داشت یا نه؟ و این که این مجتمع، مورد استفاده چه کسانی است باید پاسخ داده شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی تأکید کرد: ضابطه حاکم بر کارکرد پردیس هنر و رسانه باید مشخص شود. فلسفه تأسیس این مکان در شورای ششم این بود که بهعنوان مکانی برای فعالیتهای فرهنگی اختصاص یابد اما حقیقت این است که امکان واگذاری واحدهای این مجموعه به همه تشکلهای فرهنگی و هنری و رسانهای بهدلیل کثرت فعالان فرهنگی و رسانهای امکانپذیر نیست.
رشیدی ادامه داد: از سویی، بحث تخصیص پردیس هنر و رسانه به محل سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری نیز مطرح نبود اگرچه که نیاز بود محلی برای این سازمان تعیین و واگذار شود اما پردیس هنر و رسانه برای این امر مطرح نبود.
وی با اشاره به اینکه نوع اطلاعرسانی و مدیریت خبر در شهرداری تبریز ناراحتکننده است، گفت: طی دو سال اخباری با عنوان پردیس هنر و رسانه منتشر شد و انتظار برای اصحاب هنر و رسانه ایجاد شد و سرانجام آن چیزی غیر از چیزی که باید میشد، بود.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی با انتقاد به وضعیت معماری این ساختمان، گفت: نظامنامه بهرهبرداری برای این مجموعه نیز وجود ندارد که باید برای هر اتاق مشخص شود و فهرست خدمات مورد انتظار باید معین شود.
رشیدی با تأکید بر اینکه سازمان فرهنگی، محق ساختمانی مجزا مانند دیگر سازمانهای شهرداری تبریز بود، گفت: تعدادی از واحدهای واگذارشده به تشکلها در این مجموعه، از ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز دفاتری تحویل گرفتهاند و از سویی، این ادارهکل برای همه نهادهای فرهنگی مسئول و متولی است اما اکنون نهادهای فرهنگی، از پردیس هنر و رسانه انتظار دارند.
وی تأکید کرد: نظامنامه بهرهبرداری از تکتک واحدهای پردیس هنر و رسانه تا ۴۸ ساعت به اطلاع شورا برسد و سازمان نحوه بهرهبرداری از این واحدها را به صورت کامل توضیح دهد. باید مشخص شود این واحدها چه کاربری خواهند داشت؛ وجدان تاریخی اجازه نمیدهد با سرمایه مردم چنین رفتار شود اگرچه که ما نیز خواهان احیای مرجعیت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز هستیم.
روحالله دهقاننژاد، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی نیز در ادامه گفت: در سال ۱۴۰۰، قرار بر این شد که پردیس هنر و رسانه در این مکان احداث شود و باتوجه به کمبود سالنهای تئاتر، قابلیت استفاده چند منظوره نیز داشته باشد.
وی با اشاره به تلاشهای عابدین خرم استاندار فقید آذربایجان شرقی در این زمینه، گفت: ادب حکم میکرد که در طرحی که پیشنهاد شورا به شهرداری بود، تغییر کاربری پردیس هنر و رسانه به ساختمان اداری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز به شورا اطلاع داده شود.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0