آخرین اخبار از افزایش حقوق بازنشستگان ( ۸ مهر ۱۴۰۳) | افزایش حقوق به میزان تورم ؟
همسان سازی حقوق بازنشستگان یکی از موضوعات به شدت مهمی است که تا امروز سوالهای زیادی را درگیر خود نموده است.
همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بعد از گذشت ماه ها قرار است به حساب مستمری بگیران واریز شود. همسان سازی حقوق بازنشستگان به افزایش دستمزد افراد برمیگردد. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
عباسعلی سلطانی کیا، رئیس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی افزود: بر اساس ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی، حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در زمان بازنشستگی به صورت معدلگیری محاسبه میشود. به این ترتیب، حقوق ۲۴ ماه آخر بیمهپردازی تقسیم بر ۲۴ میشود که به آن حقوق معدلگیری شده میگویند. تا این مرحله، ما با صندوق کشوری اشتراک داریم. طبق مصوبه متناسبسازی، مستمری بیمهپردازان این صندوق به ۹۰ درصد حقوق شاغل همتراز ارتقا خواهد یافت.
سلطانیکیا با انتقاد از شیوه تعیین درصد حقوق بازنشستگان به روش پلکانی معکوس گفت: روال معمول باید این باشد که کسی که بیمهپردازیِ بیشتری دارد، حقوق بیشتری هم دریافت کند. اما روش پلکانیِ معکوس حقوق بازنشستگان سایر سطوح را سال به سال کمتر کرده است و این روش بسیار ناعادلانه است.
سلطانیکیا توضیح داد: مطابق ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی، حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در زمان بازنشستگی معدلگیری میشود. یعنی حقوق ۲۴ ماه بیمهپردازی آخر خدمت تقسیم بر ۲۴ میشود که به این، حقوق معدلگیری شده میگویند. تا این مرحله با صندوق کشوری اشتراک داریم. طبق مصوبه متناسبسازی، مستمریِ بیمهپردازان این صندوق به ۹۰ درصد حقوق شاغل همترازش ارتقا پیدا میکند.
وی بیان کرد: تصویب فرمول ۹۰ درصدی بازنشستگان صندوق کشوری برای بازنشستگان مشمول قانون تأمین اجتماعی اشتباه است. چراکه حقوق بازنشستگان صندوق کشوری فقط در یک مرحله به میزان ۹۰درصد شاغل همتراز تعیین میشود، که معادل ۹۰ درصد همان حقوق سال آخر اشتغال خود شخص بازنشسته است.
سلطانی کیا بیان کرد: راهحل این است که برای بازنشستگان تأمین اجتماعی، عبارتِ «۹۰درصد» از سطرآخر مصوبه حذف و کلمه «برابر» جایگزین آن شود.
سلطانیکیا بیان کرد: بازنشستگان حداقلبگیر البته در مصوبه نیامدهاند. در واقع کسانی که این مصوبه را نوشتهاند اصل را بر این قرار دادهاند که حقوق بازنشستگان حداقلبگیر هرساله بر اساس نرخ تورم افزایش پیدا کرده است در حالیکه اینگونه نبوده است. بازنشستهای که در سال ۸۷ بازنشسته شده است، ۵۶درصد عقبماندگیِ حقوق از نرخ تورم دارد. این درصد برای بازنشستگان سایر سطوح بسیار بیشتر است.
سلطانیکیا گفت: متناسبسازی یعنی اعاده و حفظ همیشگی قدرت خرید مستمری ماهیانه هر بازنشسته در همه سالهای بازنشستگی برابر با قدرت خرید اولین حقوق بازنشستگی و به عبارتی، هر بازنشسته در همه دوران بازنشستگی حقوق مستمری اش باید قدرت خریدی برابر با قدرت خرید اولین حقوق بازنشستگی خود داشته باشد.
وی گفت: در مصوبه متناسبسازی ابتدا باید عقب ماندگی از نرخ تورم حقوق همه بازنشستگان چه حداقلبگیر و چه سایر سطوح از سال بازنشستگی تا سال جاری جبران و ترمیم شود.
رئیس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تأمین اجتماعی در پایان تأکید کرد: در کل باید بگوییم که اگر در تعیین حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی مطابق با ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی رفتارشود و مهمتر آنکه تقسیمبندیِ حداقلبیگر و سایر سطوح را کنار بگذارند و به یک میزان – یعنی مطابق تورم – مستمری را افزایش دهند، دیگر نیازی به متناسبسازی نداریم. تأکید ما بر اجرای قانون است. اگر قانون را درست اجرا نکنند قدرت خرید کاهش پیدا میکند و اینگونه نیاز به متناسبسازی مستمر خواهد بود./صدای بورس
اعتبار ۱۳۰ هزار میلیاردی برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان
متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی از مهمترین موضوعات در حوزه رفاه و مسائل اجتماعی کشور به شمار میآید. این طرح با هدف بهبود وضعیت معیشتی بازنشستگان و کاهش شکاف میان حقوق آنان و تورم جاری در کشور اجرا شده است. با این حال، روند اجرای آن با چالشها و فرصتهای گوناگونی همراه بوده است.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان به معنای همسانسازی حقوق و مزایای دریافتی آنان با توجه به شاخصهای تورم و تغییرات هزینههای زندگی است. این اقدام با هدف بهبود قدرت خرید بازنشستگان و کاهش شکاف میان حقوق آنان و تورم عمومی در جامعه صورت میگیرد. در سالهای اخیر، به دلیل نرخ بالای تورم و افزایش هزینههای زندگی، حقوق بازنشستگان بهطور قابلتوجهی از نیازهای واقعی آنان فاصله گرفته است.
اجرای این طرح از سال ۱۳۹۹ و با هدف بهبود وضعیت معیشتی بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شد. هدف اصلی این برنامه، کاهش فاصله میان حقوق بازنشستگان و تورم موجود، جلوگیری از افت شدید قدرت خرید، ایجاد عدالت در توزیع منابع و بهبود وضعیت معیشتی گروههای کمدرآمد بوده است.
این طرح در چندین مرحله اجرا شده و تلاش داشته است با تأمین منابع مالی از سوی دولت و سازمان تأمین اجتماعی، حقوق بازنشستگان را به حداقل معیشت و استانداردهای زندگی نزدیکتر کند.
چالشهای متناسبسازی حقوق بازنشستگان
کمبود منابع مالی: یکی از اصلیترین مشکلات طرح متناسبسازی، کمبود منابع مالی سازمان تأمین اجتماعی است. این سازمان با چالشهای جدی در بودجه مواجه بوده و افزایش تعداد بازنشستگان و محدودیت منابع باعث شده که اجرای کامل این طرح با مشکلاتی روبهرو شود.
عدم پایبندی دولت به تعهدات: دولت موظف است بدهیهای خود را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کرده و در تأمین منابع مالی این طرح کمک کند. با این حال، تأخیر در پرداخت بدهیها و کمبود بودجه دولتی از عوامل مهمی بوده که باعث تأخیر در پرداخت حقوق کامل و عادلانه به بازنشستگان شده است.
افزایش تورم و ناپایداری اقتصادی: تورم بالا و ناپایداری اقتصادی کشور، حتی پس از اجرای طرح متناسبسازی، باعث شده است که بازنشستگان همچنان با مشکلات اقتصادی مواجه باشند. افزایش قیمت کالاها و خدمات، تأثیر زیادی بر قدرت خرید آنان داشته است.
بیعدالتی در توزیع: برخی بازنشستگان معتقدند توزیع منابع در طرح متناسبسازی ناعادلانه بوده و تفاوتهای میان حقوق بازنشستگان بهدرستی در نظر گرفته نشده است. این موضوع باعث نارضایتی در میان گروههای مختلف بازنشستگان شده است.
اقدامات و برنامههای پیشرو
برای رفع چالشهای موجود و بهبود شرایط بازنشستگان، چندین راهکار و برنامه در دست بررسی است:
افزایش کمکهای دولت: تأمین منابع مالی بیشتر از سوی دولت برای اجرای کامل و منصفانهتر متناسبسازی یکی از اصلیترین راهکارهاست.
بازنگری در ساختار حقوقی بازنشستگان: برنامهریزی برای اصلاح و بازنگری حقوق و مزایای بازنشستگان بر اساس شرایط اقتصادی کشور از موضوعات در حال بررسی است.
تثبیت تورم و بهبود اقتصاد: تلاش برای تثبیت وضعیت اقتصادی و کاهش تورم، از راهکارهای اساسی است تا اثرات متناسبسازی به شکلی پایدارتر بر معیشت بازنشستگان تأثیر بگذارد.
در همین ارتباط، میرهاشم موسوی؛ مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی روز گذشته اعلام کرد: هنگامی که سازمان را تحویل گرفتیم، با وجود طلب ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی از کارفرمایان و بدهیهای دولتی، عملاً یک سازمان “پولدارِ بیپول” بود. با این حال، چالشها به معنای بیپولی سازمان نیست و در صورت مدیریت صحیح داراییها، میتوان مشکلات را حل کرد.
وی با تأکید بر اینکه مطالبات و افزایش حقوقها مورد توجه بوده، افزود: بخش عمدهای از بدهیهای درمانی سازمان به مراکز درمانی از ۹ ماه به ۴ ماه کاهش یافته است. در حوزه بازنشستگی نیز با رسیدن صندوقها به بلوغ، باید درآمد و ارزش افزوده آنها افزایش یابد.
موسوی درباره متناسبسازی حقوق بازنشستگان با تأکید بر اینکه نباید بحرانسازی شود، گفت: امسال ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای متناسبسازی پیشبینی شد و ۳ میلیون تومان علیالحساب پرداخت شد. این طرح در حال پیگیری است و در جلسه روز یکشنبه (فردا) مجلس تعیین تکلیف خواهد شد.
منبع:
تابناک
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0