افزایش چشمگیر صادرات غلات قزاقستان به ایران| موافقت با ایجاد پایانه غلات در بندرعباس

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان گفت: ترانزیت غلات از قزاقستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس و دسترسی این کشور به دریای عمان و آب‌های آزاد از مسیر ایران ممکن است.

به گزارش بازار، امیر عابدی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان از افزایش واردات غلات از قزاقستان به ایران خبر داد و گفت: قزاقستان در پاییز سال ۲۰۲۴، ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن غلات تازه برداشت‌شده را از طریق خطوط ریلی انتقال داده است این رقم نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، ۴۵درصد افزایش داشته و این نشانگر افزایش صادرات غلات از مبدا قزاقستان است. در همین حال در مدت یادشده، صادرات غلات از بندر آکتائو به مقصد ایران از ۱۴ هزار تن در سال ۲۰۲۳ به ۴۳۵ هزار تن در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.

وی گفت: ترانزیت غلات از قزاقستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس و دسترسی این کشور به دریای عمان و آب‌های آزاد از مسیر ایران ممکن است و این مزیت قابل‌توجهی برای کشور ما به شمار می‌آید که کریدور شمال به جنوب محسوب می‌شود همچنین این فرصت سبب شده قزاقستان تمایل به سرمایه‌گذاری در بندرعباس و چابهار پیدا کند و موافقت‌های اولیه را برای ایجاد یک ترمینال غلات در بندرعباس از ایران دریافت کرده است.

وی افزود: در کل سال ۲۰۲۴، ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تن غله در مسیرهای ریلی قزاقستان جا به جا شده که دلیل جابه‌جایی ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تن از این حجم صادرات بوده است. این ارقام همچنین نشانگر حجم قابل‌توجه تولید و صادرات غلات در این کشور است. صادرات غلات قزاقستان به چین در سال ۲۰۲۴ میلادی بیشتر از ۱.۵ میلیون تن بوده است.

عابدی درباره تصمیم امارات متحده عربی برای ایجاد یک ترمینال چندمنظوره غلات در قزاقستان توضیح داد: هنوز جزئیات چندانی از این موضوع در دست نیست اما هدف از آن می‌تواند عزم امارات برای تبدیل شدن به یک قطب تامین غلات در منطقه باشد و اگر امارات چنین قصدی داشته باشد قزاقستان گزینه خوبی است زیرا غلات قزاقستان البته بر اینکه کمیت قابل‌توجهی دارد از کیفیت چشمگیری هم برخوردار است به طور مثال گلوتن گندم آن بالاست و اکنون نیز دامنه صادرات غلات از این کشور به کشورهای سی‌آی‌اس و کشورهای اروپایی کشیده شده و چنانچه اشاره شد صادرات آن به ایران هم افزایش داشته است.

وی اضافه کرد: ترانزیت غلات از قزاقستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس و دسترسی این کشور به دریای عمان و آب‌های آزاد از مسیر ایران ممکن است و این مزیت قابل‌توجهی برای کشور ما به شمار می‌آید که کریدور شمال به جنوب محسوب می‌شود همچنین این فرصت سبب شده قزاقستان تمایل به سرمایه‌گذاری در بندرعباس و چابهار پیدا کند و موافقت‌های اولیه را برای ایجاد یک ترمینال غلات در بندرعباس از ایران دریافت کرده است.

رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۲۴، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز همچون ایران واردات غلات از قزاقستان را نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش دادند، همچنین افغانستان از بازارهای مستعد برای واردات غلات از قزاقستان است و قزاق‌ها در این زمینه مذاکراتی با پاکستان نیز غلات داشته‌اند و چشم‌انداز صادرات به کشورهای جنوب شرق آسیا مانند مالزی و اندونزی را هم پیش رو دارند؛ قزاقستان حتی به عنوان انبار غلات روسیه نیز شناخته می‌شد و در کل این کشور به عنوان یک منبع مطمئن از تامین غلات برای منطقه و جهان مطرح است. ۱۶.۵ میلیون هکتار از اراضی قزاقستان زیر کشت غلات رفته و این کشور برای نیمه نخست سال ۲۰۲۵ میلادی صادرات ۱۰ میلیون تا ۱۲ میلیون تنی غلات را در نظر دارد.

وی یادآور شد: افزایش حجم صادرات غلات قزاقستان بر نقش رو به رشد این کشور به عنوان تامین کننده اصلی بازارهای منطقه‌ای و جهانی تاکید می‌کند.

عابدی از سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در کشت غلات در این کشور خبر داد و گفت: شرکت‌های ایرانی در قزاقستان در زمینه گرفتن اراضی و اجرای کشت فراسرزمینی غلات و در اختیار گرفتن سیلو حضور موفقی داشته‌اند.

وی همچنین به ممنوعیت صادرات دو نوع غله در روسیه اشاره کرد و توضیح داد: روسیه اعلام کرده از ۱۵ فوریه ۲۰۲۵ (۲۷ بهمن ۱۴۰۳) صادرات ذرت و جو را متوقف می‌کند و این ممنوعیت تا پایان ژوئن ادامه خواهد داشت. این اقدام با هدف کنترل قیمت‌ها و مدیریت صادرات صورت می‌پذیرد و در نتیجه بازرگانان برای خرید به بازارهای دیگر گرایش پیدا می‌کنند.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]