سازمان ملل؛ سازمانی به نفع ملل یا برهم زننده صلح در جهان؟!

پژوهشگر روابط بین‌الملل گفت: اعضای دائم شورای امنیت که خود را مسئول حفظ صلح بین‌الملل می‌دانند، خود برهم زننده نظم و صلح در جهان هستند. اقدام این سازمان بر مبنای منفعت و قدرت کشورهای عضو دائم است، به همین دلیل می‌گوییم ناکارآمد و ضعیف است.

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، افسانه خسروی با اشاره به جنایات اخیر رژیم غاصب صهیونیست و عملکرد سازمان ملل متحد اظهار داشت: در سال ۱۹۴۵ سازمان ملل متحد شکل گرفت و ۳ سال پس از آن نیز سازمان کمیسیون حقوق بین‌المللی که موظف می‌شود تا اصول و قواعد حقوق بین‌الملل را بررسی کند و به سازمان ملل اعلام دارد که اساسا چه اصول و قواعدی را در راستای حفظ صلح بین‌الملل می‌تواند استفاده کند.

وی افزود: در همین کمیسیون حقوق بین‌الملل مطرح شده که جدا از اختلافات حقوقی و سیاسی دولت‌ها، کشورهای مختلف مرتکب برخی جرایم وسیع در سطح بین‌الملل می شوند که باید به آن نیز رسیدگی شود.

پژوهشگر روابط بین‌الملل و مطالعات منطقه‌ای ادامه داد: این کمیسیون در سال ۱۹۴۸ مسائل حقوقی همچون نسل‌کشی را بررسی می‌کند و به این نتیجه می‌رسد که باید ضرورت و امکان بررسی یک ارگان قضایی بین‌المللی وجود داشته باشد که دولت‌هایی که متهم به نسل‌کشی و جرایم جنگی هستند، تحت کنترل و بررسی قرار گیرند.

وی با بیان آنکه این دیوان بین‌المللی کیفری کارش رسیدگی به جرایم بین‌المللی کیفری است، گفت: این دیوان اگر بخواهد نظامند باشد و حضور و زنده بودن خود را نشان دهد، باید ضمانت اجرایی برای تصمیمات خود داشته باشد.

خسروی گفت: اگر بخواهیم به مواردی که در یکی از کنوانسیون‌های این دیوان آمده اشاره کنیم شاهد مواردی همچون کوچ اجباری، نسل‌کشی، کشتن زنان و کودکان و افراد بی‌پناه، استفاده از فسفر سفید، استفاده از سلاح جنگی نامتعارف هستیم، همگی اینها در این دیوان به عنوان جنایت اشاره شده است؛ چیزی که در یک‌سال اخیر شاهد وقوع آن در نوار غزه و فلسطین بوده‌ایم.

وی با بیان آنکه اگر بخواهیم جدا از پیش‌داوری و منصفانه بررسی کنیم باتوجه به اصول منشور بین‌الملل علی القاعده در نظام بین‌المللی جنایت‌هایی در حالت وقوع است، گفت: اعضای دائم شورای امنیت که خود را مسئول حفظ صلح بین‌الملل می‌دانند، خودشان برهم زننده نظم و صلح در جهان هستند که با این اوصاف این سوال مطرح می‌شود که کارایی سازمان ملل چیست؟

استاد دانشگاه روابط بین‌الملل خاطرنشان کرد: می‌بینیم که صلح در این سازمان به خطر افتاده. ۴ شکل قطعنامه در سازمان ملل تصویب می‌شود که الزامی، غیرالزامی، اعلامی و قوانین داخلی هستند. یک قطعنامه الزام آور مهمی وجود دارد که تنها اعضای دائم شورای امنیت می‌توانند حق وتو داشته باشد که برای حفظ صلح امنیت بین‌الملی صادر می‌شود. این قطعنامه را اعضای دائمی صادر می‌کنند که اگر به صورت قهرآمیز و تنبیهی صادر شود خودشان می‌توانند آن را وتو کنند.

وی با بیان آنکه عملا سازمان ملل متحد با همین حق وتو اقدامی در راستای ایجاد صلح بین‌الملل و منشوری که خود اعلام داشته‌ نمی‌کند، بیان کرد: اکنون دو تحلیل وجود دارد یکی آنکه در حال حرکت به سمت وقوع جنگ جهانی سوم هستیم، چرا که در جنگ جهانی اول نیز جامعه جهانی ملل شکست خود و در پی آن این جنگ به وجود آمد و سپس آنکه اصلاحات ساختاری در سازمان ملل متحد اتفاق بیفتد. آن چیزی که در حال حاضر وجود دارد، اساسا سازمان ملل متحد براساس منافع و مبنای عملکرد قدرت‌های نخست اول جهان حرکت می‌کند و به منشور اولیه خود نیز عمل نمی‌کند.

خسروی تصریح کرد: واقعیتی که در نظام بین‌الملل اتفاق می‌افتد، اقدام این سازمان بر مبنای منفعت و قدرت کشورهای عضو دائم است. به همین دلیل می‌گوییم ناکارآمد و ضعیف است. ۲۸درصد از بودجه سازمان ملل را آمریکا می‌دهد، پس از آن چین و ژاپن تأمین کننده بودجه اصلی آن هستند.

انتهای پیام /۱۶۳

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]