در دومین مراسم گرامیداشت روز جهانی زیتون در زنجان چهگذشت؟
مراسم دومین گرامیداشت روز ملی و جهانی زیتون در سالن همایش بینالمللی مهرانه با حضور مسئولان کشوری و استانی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، دومین مراسم گرامیداشت روز ملی و جهانی زیتون بهشکل مشترک با همکاری وزارت کشور، نمایندگی وزارت امور خارجه ایران در استان زنجان، سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، شورای ملی زیتون و اتاق بازرگانی استان به منظور معرفی ظرفیت و جایگاه استان زنجان در تولید زیتون، ارائه انواع فرآوریها و ارزیابی تولید کیفی این محصول با تکیه بر رعایت استانداردها در سالن همایش مهرانه برگزار شد. نکته جالب توجه موضوع اینجاست این جلسه حدود ۴ ساعت برگزار شد.
یونسکو، ۲۶ نوامبر را «روز جهانی زیتون» نام گذاری کرده است و بر همین اساس، هر سال کشورهای تولیدکننده زیتون که عضو شورای جهانی زیتون نیز به شمار می روند، در این روز دستاوردهای شاخص خود را عرضه میکنند.
شاخه درخت زیتون نماد صلح و دوستی است و یونسکو این روز را با هدف پایداری حفاظت از محیط زیست و تلاشهای جهانی برای مقابله با تغییرات اقلیمی نامگذاری کرده است.
ناگفته نماند زنجان بهخاطر دارا بودن شهرستان طارم، بهعنوان قطب تولید زیتون در کشور شناخته میشود و اکثر زیتون در کشور تولید همین استان است. البته متأسفانه این زیتون به صورت خام از زنجان خارج میشود و فرآوری به صورت حرفه ای صورت نمیگیرد که اگر این امر صورت بگیرد قطعا شاهد پویایی اقتصاد استان خواهیم شد.
میزان تولید روغن در ایران ۱۷ هزار تن است
محمد مهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در این همایش با بیان اینکه کشورمان ۷۰ هزار هکتار باغ زیتون دارد، اظهار داشت: پیشبینی ما تولید ۱۵۰ هزار تن زیتون در سال جاری است هر چند که در گذشته ۲۵۰ هزار تن تولید هم داشته است.
وی با بیان اینکه ایران جزو کشورهای عضو شورای بین المللی زیتون است، تصریح کرد: ریاست این شورا در سال ۲۰۲۴، به ایران رسیده است.
به گفته برومندی سهم روغن زیتون در ایران با وجود ارزش غذایی بسیار بالای آن پایین و سرانه مصرف آن ۲۰۰ گرم است.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه توسعه باغات زیتون خیلی مهم نیست،ابراز داشت:وظیفه ما افزایش تولید در سطح است و از آن مهمتر تولید پایدار است.
برومندی با اعلام اینکه باید تلاش شود سرانه مصرف روغن زیتون در کشور افرایش یابد، عنوان کرد: میزان تولید روغن در ایران ۱۷ هزار تن است.
وی افزود: در حال حاضر زنجان استان نخست کشور در حوزه زیتون است و ۴۳ درصد تولید زیتون کشور را برعهده دارد.
البته ناگفته نماند امسال سطح زیر کشت زیتون در استان زنجان ۲۰ هزار هکتار بوده است که ۱۶ هزار هکتار آن بارور است، این میزان سطح زیر کشت امسال ۱۲ درصد بیشتر از سال قبل است ولی با این حال میزان تولید زیتون در سال جاری ۶۵ درصد به دلیل شرایط اقلیمی و افت درختان کاهش پیدا کرده است.
صنعت زیتون در ایران توجیه اقتصادی دارد
مهدی عباسی رییس شورای ملی زیتون ایران در ادامه به تشکیل فراکسیون زیتون در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت: خروجی این حرکت، اعمال ممنوعیت واردات کنسرو زیتون بود و این تصمیم منجر به گشایشهای خوبی شد.
ارزش افزوده زیتون ۲٫۵ برابر برنج است
وی به سوء مدیریت موجود در حوزه آب اشاره کرد و افزود: موضوع انتقال آب قزلاوزن به اردبیل برای کاشت برنج در حالی مطرح شده که ارزش افزوده زیتون ۲٫۵ برابر برنج است.
عباسی با تأکید بر اینکه بیش از ۷۰ درصد زیتون تولیدی در ایران به صورت فلهای به فروش میرود، تصریح کرد: این اقدام ضمن کمک به بی هویت شدن فعالیتها در حوزه زیتون، موجب ضرر ۳ هزار میلیارد تومانی دولت و ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی تولیدکنندگان میشود.
وی بیان اینکه صنعت زیتون در ایران توجیه اقتصادی دارد، گفت: استان زنجان نزدیک ۵۰ درصد زیتون کشور را تولید می کند و اکنون شمار واحدهای فرآوری زیتون در منطقه طارم از سه مورد در چند سال گذشته به ۱۵۰ واحد افزایش یافته است.
رئیس شورای ملی زیتون ایران میانگین قیمت بینالمللی فعلی روغن زیتون را ۶٫۵ یورو اعلام کرد و گفت: تولیدکنندگان ایران با فراغ بال تولیدات خود را به ۵٫۵ یورو میفروشند که مهر باطل بر توجبهپذیر نبودن صنعت زیتون در ایران است.
عباسی به دایر شدن بزرگترین بازارچه زیتون خاورمیانه در گیلان در چند سال اخیر اشاره و تاکید کرد: صنعت زیتون ایران در حالی توجیهپذیر شد که هیچ مبلغ حمایتی از دولت نگرفت که عامل فساد شود.
در صادرات فرآوردههای زیتون ضعیف عمل کردیم
حسین محمدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان از دیگر سخنرانان این برنامه بود که برندسازی را از دیگر الزامات توسعه زیتون در استان دانست و اظهار داشت: در این مورد پیشنهادهایی هم رسیده است که باید پیگیری شود تا بخشی از مشکل بازاریابی محصول زیتون حل شود.
به گفته محمدی تسهیلات از دیگر مشکلات و چالشهای توسعه صنعت زیتون در استان است که با توجه به محدودیت منابع در استان زنجان وزارت جهاد کشاورزی باید در ارائه تسهیلات کم بهره به فعالان این صنعت تلاشهایی انجام دهد.
وی با بیان اینکه در صادرات فرآوردههای زیتون به خصوص روغن زیتون عملکرد قابل قبولی نداریم، گفت: در این زمینه باید تولید محصولات فرآوری شده را توسعه دهیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه بیش از ۲۸ درصد از اراضی باغی استان زنجان مختص زیتون است، عنوان کرد: ۹۹ درصد این محصول در استان در طارم کشت و برداشت می شود از این رو رویداد ملی و جهانی زیتون هم باید در مهد این محصول یعنی طارم برگزار شود.
در ادامه رضا زبیب سفیر ایران در اسپانیا در ارتباط ویدیو کنفرانسی گفت: شورای بین اللمللی زیتون از نهادهای قدیمی مستقر در اسپانیاست و در طول سال دوره های تخصصی مختلفی را در حوزه محصول زیتون برگزار می کند.
به گفته زبیب بیش از ۶۰ درصد زیتون در اتحادیه اروپا در اسپانیا تولید می شود و این کشور ۱۷ درصد سهم تولید زیتون را در دنیا به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه در این کشور حتی پسماند فرآوری زیتون نیز مورد استفاده قرار می گیرد،تصریح کرد:در اسپانیا در فناوری های مرتبط با زیتون با تکیه بر توان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کارهای مختلفی انجام شده است و می توان با تقویت مناسبات دوطرفه از این ظرفیت ها بهره گرفت.
زنجان بزرگترین تولیدکننده زیتون در کشور
سخنران دیگر این برنامه صمد یوسفی اصل رئیس اتاق بازرگانی زنجان با اشاره به اینکه دنیا به سرعت در حال تغییر است از این رو باید در کشت، برداشت، فرآوری و تجارت زیتون به روش های نو توجه کرد و از روش های سنتی فاصله گرفت.
وی با بیان اینکه زنجان بزرگترین تولید کننده زیتون در کشور است، تصریح کرد: این افتخار حاصل زحمات کشاورزان زحمتکش از گذشته تا امروز است.
رییس اتاق بازرگانی زنجان برگزاری همایش را از اهداف و راهکارهای کمک به تغییر نگاهها به حوزه زیتون دانست و افزود: در این حوزه باید از تجربیات متخصصان داخل و خارج و همچنین کشاورزان استفاده شود.
گفتنی است در پایان مراسم از ۱۰ برندی که محصولات خود را به این همایش عرضه کرده بودند از سه برند برتر تجلیل به عمل آمد.
همینطور در قسمتی از این برنامه امیر تاجیک خواننده خوب کشورمان چند قطعه موسیقی معروف خود را برای حضار اجرا کرد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0