چالش‌های قوانین ضد اسپم در بازاریابی آنلاین

رشد فزاینده تبلیغات آنلاین و اسپم‌ها یا پیام‌های ناخواسته، حریم خصوصی کاربران را تهدید کرده است و به همین منظور، قوانین ضد اسپم وضع شده‌اند تا تعادلی بین نیاز کسب‌وکارها به بازاریابی و حقوق کاربران برای حفظ حریم خصوصی برقرار شود.

با وجود این قوانین، کسب‌وکارها همچنان با چالش‌های پیچیده‌ای در اجرای کمپین‌های بازاریابی خود مواجه‌اند که در ادامه به بررسی دقیق این چالش‌ها و ارائۀ راهکارهایی برای مقابله با آن‌ها می‌پردازیم.

اسپم به چه معناست؟

احتمالاً تا به حال برای شما هم پیش آمده که ایمیل‌های تبلیغاتی یا پیامک‌های متعددی را از برخی کسب‌وکارها دریافت کنید که تعدد و تکرار آن‌ها باعث ایجاد مزاحمت شده و حتی شما را به فکر لغو دائمی تمام تبلیغات انداخته باشند! این دست پیام‌ها، اصطلاحاً به عنوان اسپم یا هرزنامه شناخته می‌شوند. در واقع پیام‌ها و تبلیغات اسپم، پیام‌های ناخواسته‌ای هستند که گیرنده از دریافت آن‌ها رضایت ندارد.

چرا اسپم‌ها ایجاد می‌شوند؟

اسپم‌ها به دلایل زیر ایجاد می‌شوند:

  1. تبلیغات ناخواسته: بسیاری از اسپم‌ها با هدف تبلیغ ارسال می‌شوند و فرستندگان با ارسال پیام‌های انبوه سعی دارند تا به تعداد زیادی از افراد دسترسی پیدا کنند و محصولات خود را به فروش برسانند. ارسال پیام‌های متعدد، عدم امکان لغو دریافت پیام‌های تبلیغاتی ناخواسته یا ارسال در زمان نامناسب می‌تواند از دلیل تبدیل این پیام‌های تبلیغاتی به اسپم باشند.
  2. کلاهبرداری: برخی از پیام‌ها با هدف فریب دادن افراد و سرقت اطلاعات شخصی آن‌ها، فیشینگ یا کلاهبرداری پیامکی و ایمیلی ارسال می‌شوند. این نوع اسپم‌ها معمولاً حاوی لینک‌هایی هستند که کاربر را به سایت‌های جعلی هدایت می‌کنند و از او می‌خواهند اطلاعات شخصی خود را وارد کند.
  3. انتشار بدافزار: برخی دیگر از اسپم‌ها حاوی بدافزارهایی هستند که با کلیک کردن روی لینک یا دانلود فایل پیوست شده، وارد سیستم کاربر شده و به آن آسیب می‌رسانند.

قوانین ضد اسپم در بازاریابی آنلاین

قوانین ضد اسپم در بازاریابی آنلاین، مجموعه مقرراتی هستند که با هدف کنترل ارسال پیام‌های ناخواسته به کاربران و احترام به حقوق آن‌ها تعیین شده‌اند. ممکن است این قوانین در کشورهای مختلف با هم متفاوت باشند، اما به صورت کلی بر چند نکتۀ اساسی تاکید دارند:

  • لزوم کسب اجازه از مخاطب
  • ایجاد شفافیت برای کاربران در رابطه با این که اطلاعات شخصی برای چه مواردی استفاده می‌شوند
  • امکان لغو دریافت پیام‌های تبلیغاتی توسط مخاطبان؛ مانند الزام درج عبارت «لغو ۱۱» در پایان پیامک‌های ارسالی از پنل اس ام اس
  • شفافیت در مورد این که فرستندۀ پیام چه کسی است
  • پرهیز از ارائۀ اطلاعات گمراه‌کننده یا نادرست
  • عدم استفاده از کلمات غیر مجاز که باعث فیلتر شدن یا اسپم شناخته شدن پیام می‌شوند
  • محافظت از اطلاعات شخصی کاربران
  • عدم ارسال پیام‌های تکراری و متعدد به یک کاربر
  • عدم ارسال پیام‌های تبلیغاتی در ساعات نامناسب

چرا باید مقررات ضد اسپم را در پیام‌های تبلیغاتی رعایت کنیم؟

  1. پیشگیری از جریمه‌های جبران‌ناپذیر: شرکت‌هایی که به مقررات ضد اسپم توجهی ندارند، ممکن است با جریمه‌های سنگین مالی روبه‌رو شوند. چنین جریمه‌هایی علاوه بر از دست دادن بخش زیادی از بودجه‌های تبلیغات، به اعتبار شرکت نیز ضربه می‌زنند.
  2. جلوگیری از مسدود شدن پنل ارسال تبلیغات انبوه پیامکی و ایمیلی: اگر پیام‌های تبلیغاتی شما، چه در بستر ایمیل و چه در بستر پیامک به عنوان اسپم شناخته شوند، ممکن است پنل اس ام اس یا پنل ارسال ایمیل انبوه شما از سمت ارائه‌دهنده پنل دچار محدودیت‌هایی شده یا حتی مسدود شود.
  3. پیشگیری از کاهش اعتماد مشتری به کسب‌وکار: پیروی از قوانین، اعتبار برند را افزایش داده و از این موضوع که اعتماد مشتریان از دست برود، جلوگیری خواهد کرد. بنابراین می‌تواند در درازمدت باعث افزایش فروش کسب‌وکار شود.

چرا باید مقررات ضد اسپم را در پیام‌های تبلیغاتی رعایت کنیم؟

چالش‌های اصلی در اجرای قوانین ضد اسپم

وجود قوانین ضد اسپم ممکن است بسیاری از کسب‌وکارها را دچار چالش‌ها و مشکلاتی کند که این چالش‌ها می‌توانند باعث نادیده‌گرفتن مقررات ضد اسپم شوند. برخی از متداول‌ترین نگرانی‌ها و چالش‌های این حوزه عبارت‌اند از:

تعریف مرز بین بازاریابی قانونی و اسپم

ممکن است زمان طراحی استراتژی‌های بازاریابی، با توجه به امکان اسپم شدن در صورت تعدد پیام‌ها، نگران تعداد دفعات ارسال پیام به هر کاربر باشید و تعیین مرز بین تبلیغات درست و نادرست را کمی پیچیده بدانید. بنابراین، بهتر است سعی کنید تبلیغات را به صورت هدفمندتری اجرا کنید، تعداد ارسال برای عموم مخاطبان را محدود کنید و پیام‌های تبلیغاتی بیشتر را برای افرادی بفرستید که احتمال می‌دهید از پیام شما استقبال می‌کنند.

مشکل در تشخیص پیام‌های تبلیغاتی مفید از پیام‌های ناخواسته

از کجا بدانیم پیام تبلیغاتی ما برای مخاطب مفید است، یا آن را اسپم در نظر می‌گیرد؟ کسب اجازه از مخاطب برای ارسال پیام، کسب اجازه برای عضویت او در باشگاه مشتریان و گروه‌بندی مخاطبان بر اساس ویژگی‌های آن‌ها و ارسال پیام متناسب با هر گروه، می‌تواند احتمال اسپم شناخته شدن پیام از سوی مخاطب را کاهش دهد. به همین ترتیب می‌توانید پیام‌های تبلیغاتی مفیدتری را ارسال کنید.

تغییرات مداوم در رفتار کاربران و تکنیک‌های بازاریابی

این تغییرات باعث می‌شوند که افرادی که پیام‌های اسپم را برای کلاهبرداری و سوءاستفاده ارسال می‌کنند، روش‌های جدیدی برای دور زدن قوانین پیدا کنند و در عین حال، کسب‌وکارها نیز برای حفظ ارتباط با مشتریان خود مجبور به استفاده از روش‌های نوین و خلاقانه باشند. افزایش آگاهی کاربران نسبت به تشخیص و مقابله با اسپم‌ها، استفادۀ کاربران از فیلترهای خودکار حذف اسپم و بسیاری از موارد دیگر، می‌توانند کسب‌وکارها را با نگرانی مواجه کنند.

راهکارهای مقابله با چالش‌های قوانین ضد اسپم

برای مقابله با این چالش، می‌توانید از بازاریابی محتوا، شخصی‌سازی پیامک‌ها و ایمیل‌ها و تحلیل رفتار کاربران و ارائۀ پیشنهادات متناسب با ویژگی‌های آن‌ها استفاده کنید.

راهکارهای مقابله با چالش‌های قوانین ضد اسپم

برای مقابله با چالش‌هایی که رعایت قوانین ضد اسپم ایجاد می‌کنند، می‌توانید راهکارهای زیر را در طراحی استراتژی بازاریابی برند خود به کار ببرید:

  1. ایجاد امکان لغو پیام‌های تبلیغاتی ناخواسته برای مخاطبان؛ برای مثال در صورت استفاده از بازاریابی پیامکی، درج «لغو ۱۱» را فراموش نکنید.
  2. تاکید بر روش‌های لغو تبلیغات دریافتی توسط مخاطبان
  3. کسب اجازه از مخاطب
  4. تمرکز بر کیفیت محتوای تبلیغاتی
  5. ارائۀ ارزش افزوده برای ایجاد رضایت در مشتریان؛ برای مثال، پیامک‌های تخفیف معمولاً اسپم در نظر گرفته نمی‌شوند!
  6. استفاده از روش‌های بازاریابی مبتنی بر رضایت مشتری

تاثیر قوانین ضد اسپم بر کسب‌وکارها

درست است که قوانین ضد اسپم توانسته تا حد خوبی از حریم خصوصی مشتریان محافظت کند و رضایت آن‌ها را به همراه داشته باشد، اما طبیعتاً تاثیراتی هم بر کسب‌وکارها گذاشته که نمی‌توان از آن‌ها غافل شد:

مزایای قوانین ضد اسپم در بازاریابی

  1. وجود فرصت‌های جدید برای بازاریابی هدفمند
  2. افزایش نرخ تبدیل با توجه ارسال تبلیغات متناسب با هر مخاطب
  3. افزایش اعتماد مخاطبان به برندهایی که به قوانین پایبند هستند
  4. القای احساس ارزشمندی به مخاطبان
  5. استفاده از ابزارهای قانونی و موثر برای ارتباط پایدار با مشتریان

معایب قوانین ضد اسپم در بازاریابی

  1. ایجاد محدودیت در روش‌های بازاریابی
  2. کاهش کانال‌های ارتباطی با مشتریان
  3. جریمه‌های سنگین برای متخلفانی که قوانین را رعایت نمی‌کنند
  4. آسیب به اعتبار برند در صورت عدم رعایت مقررات

تاثیر قوانین ضد اسپم بر کسب‌وکارها

پیشنهادهایی به کسب‌وکارها برای جلوگیری از اسپم شدن پیام‌های تبلیغاتی

برای جلوگیری از اسپم شدن پیام‌های تبلیغاتی در شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی پیامکی و بازاریابی ایمیلی، می‌توانید نکات زیر را رعایت کنید:

پیشنهاد اول: کسب اجازه از مشتریان

منظور از کسب اجازه از مشتریان برای دریافت پیام‌های تبلیغاتی، صرفاً به این معنا نیست که مستقیماً از آن‌ها بپرسید آیا می‌خواهند تبلیغات کسب‌وکار شما را دریافت کنند یا خیر! برای کسب رضایت و اجازۀ مشتریان، می‌توانید به چند روش عمل کنید:

  • زمانی که فرم ثبت‌نام را در سایت خود به آن‌ها نمایش می‌دهید، به صورت شفاف ذکر کنید که از اطلاعات آن‌ها محافظت خواهد شد و تبلیغات، تخفیف‌ها، محصولات جدید، به‌روزرسانی‌ها و… را برای آن‌ها ارسال می‌کنید.

می‌توانید چنین گزینه‌ای را هم در اختیار آن‌ها قرار دهید تا در صورت عدم تمایل، این گزینه را علامت بزنند:

«تمایلی به دریافت تبلیغات ندارم!»

نکتۀ اصلی این‌جاست که به حریم خصوصی آن‌ها احترام بگذارید و واقعاً پیامی را برای آن‌ها ارسال نکنید.

  1. می‌توانید در قالب یک پیام، مستقیماً از آن‌ها بپرسید که آیا به عضویت در باشگاه مشتریان و خبرنامۀ پیامکی یا ایمیلی برای دریافت تبلیغات و تخفیف‌ها و فرصت‌های ویژه تمایل دارند یا خیر. در ادامه نیز مخاطبان را فیلتر کنید و پیام‌ها را فقط برای اعضای خبرنامه یا باشگاه مشتریان ارسال کنید.
  2. امکان لغو آسان اشتراک را در اختیارشان قرار دهید و روش‌های لغو را در پایان هر پیام ذکر کنید.

پیشنهاد دوم: پرهیز از خرید لیست‌های ایمیل یا شمارۀ تماس

به جای خرید لیست ایمیل یا لیست شمارۀ تماس از سایر کسب‌وکارها یا اپراتورها، بهتر است یک لیست از ایمیل‌ها یا یک دفترچه تلفن اختصاصی برای کسب‌وکار خود ایجاد کنید. به این روش، برای ارسال پیام‌های تبلیغاتی سراغ افرادی خواهید رفت که قبلاً به نحوی با کسب‌وکار شما در ارتباط بوده‌اند و احتمال می‌دهید که تمایل بیشتری به دریافت پیام‌های شما داشته باشند. بنابراین می‌توانید از اسپم شناخته شدن تبلیغات خود جلوگیری کنید.

پیشنهاد سوم: شخصی‌سازی پیام‌ها

زمانی که سعی می‌کنید پیام‌های تبلیغاتی را بیشتر برای مشتریان کسب‌وکارتان ارسال کنید، می‌توانید شخصی‌سازی پیام بر اساس ویژگی‌های آن‌ها را آسان‌تر انجام دهید. هنگام شخصی‌سازی، بهتر است علاوه بر توجه به ویژگی‌هایی مانند جنسیت، موقعیت جغرافیایی یا شغل افراد، نگاهی به سفارشات قبلی آن‌ها، صفحاتی که در سایت بازدید کرده‌اند و مدت زمانی که در بخش‌های مختلف سایت سپری کرده‌اند نیز داشته باشید.

ارسال پیام‌های مرتبط با علایق مشتریان، علاوه بر افزایش نرخ تبدیل و افزایش فروش، رضایت مشتریان را نیز به همراه خواهد داشت و از شکایت علیه پیام‌های تبلیغاتی و اسپم شناخته شدن آن‌ها نیز جلوگیری می‌کند. در پنل‌های پیامکی، امکان ارسال پیامک‌های شخصی‌سازی‌شده به صورت خودکار نیز وجود دارد.

پیشنهاد چهارم: رعایت قوانین حریم خصوصی

رعایت حریم خصوصی مشتریان، صرفاً به معنای محافظت از اطلاعات آن‌ها نیست؛ هر چند که این موضوع هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. ارسال پیام‌های تبلیغاتی در زمان‌های مناسب و عدم ایجاد مزاحمت برای مخاطبان، عدم ارسال پیام‌های تکراری برای یک مخاطب و احترام به این موضوع که مخاطب «نمی‌خواهد» پیام‌های تبلیغاتی شما را دریافت کند نیز جزئی از قوانین حریم خصوصی مخاطبان به شمار می‌روند. رعایت قوانین حریم خصوصی، افزایش اعتبار برند شما و افزایش اعتماد مخاطبان را به دنبال خواهد داشت.

جمع‌بندی

وجود قوانین ضد اسپم، توانسته تا حد زیادی رضایت مشتریان را به همراه خود داشته باشد و کسب رضایت مشتریان، دقیقاً همان نتیجه‌ای‌ست که بسیاری از کسب‌وکارها به دنبال دریافت آن هستند. از همین رو و همچنین برای جلوگیری از محدودیت‌ها و جریمه‌های احتمالی، کسب‌وکارها خود را ملزم به رعایت قوانین ضد اسپم در بازاریابی آنلاین می‌دانند. با این وجود، بهتر است کسب‌وکارها برای دریافت نتایج بهتر از بازاریابی خود، به نکاتی همچون کسب اجازه از مشتریان، ایجاد لیست‌های اختصاصی از مخاطبان کسب‌وکار، شخصی‌سازی پیام‌ها و رعایت حریم خصوصی مشتریان پایبند باشند، تا رعایت قوانین ضد اسپم مزایای بیشتری برای آن‌ها به همراه داشته باشد.

منبع: فرهیختگان

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 2 میانگین: 5]