هدیه تلخ شب یلدا به مردم | برای روز مادر در تاریکی خرید کنید !
قطع برق این روزها به یکی از مشکلات اساسی برای مردم دولت و مسئولین حوزه انرژی تبدیل شده است که اگر فکر و چاره ی مناسبی برای آن اندیشه نشود هروز بد تر از دیروز در این بی برقی فرو می رویم و ممکن است کشور را با چالش و بحران های جدی نیز رو برو کند. اگر یکی دو روز اخیر برای خرید شب یلدا یا روز مادر بیرون رفته باشید با خیابان های تاریک رو به رو می شوید که تنها روشنایی خیابان ها چراغ جلوی هر مغازه است و تمامی چراغ های روشنایی معابر خاموش است.
در اوایل آبان ماه، اخباری از قطع برق منازل به گوش میرسید که نگرانیهایی را برای مردم به همراه داشت. از یک سو، دولت برای تأمین انرژی برق و گاز زمان کافی نداشت و سیاستگذاران حوزه انرژی همچنان پاسخگوی هجمهای از انتقادات مردم نبودند. از سوی دیگر، بهمنظور جلوگیری از آلودگی هوا، استفاده از مازوت بهطور گسترده ممنوع شده بود. در نتیجه، دولت ناچار به قطع برق شد؛ اقدامی که زمستان را برای شهروندان در شرایط اقتصادی سختتر و غیرقابل تحمل کرد.
ناتوانی در مدیریت انرژی و تأمین گازوئیل مورد نیاز نیروگاهها، ظرفیت تولید برق را کاهش داده است. این مشکل بهویژه در فصول سرد سال که تقاضا برای برق و گاز افزایش مییابد، نمایانتر میشود. این وضعیت پیامدهای جدی برای تأمین انرژی پایدار و پاسخگویی به نیازهای شهروندان به همراه داشت. قطع مکرر برق، بهویژه در مناطق پرجمعیت یا صنعتی، چالشهای زیادی از جمله خاموشیها، مشکلات سیستم گرمایش، روشنایی منازل و پمپهای آب خانگی را ایجاد کرده است. حتی سیستم درمانی کشور نیز از این اختلالات گسترده آسیب دیده است. بهتازگی، خبری از تعطیلی مراکز دندانپزشکی به دلیل قطعی برق در گسترش نیوز منتشر شد. همین عوامل باعث شد تا دولت بهناچار به مازوتسوزی روی بیاورد.
در نهایت فاجعه رخ داد و ایران با بحران تأمین برق در تابستان و زمستان مواجه شد. تابستانها بهدلیل مصرف بالای برق و زمستانها بهدلیل کمبود گاز برای نیروگاهها، شبکه برق کشور تحت فشار است. در تابستان گذشته، کمبود برق به رقم بیسابقه ۱۷,۵۰۰ مگاوات رسید که نشاندهنده افزایش ۲۰ درصدی تقاضا برای مصرف برق است. بر اساس آمار، ۳۶ درصد از برق تولیدی کشور به صنایع و ۳۱ درصد به مصارف خانگی اختصاص دارد. نکته قابل توجه این است که ۹۰ درصد تولید برق کشور وابسته به نیروگاههای سوخت فسیلی است. این وابستگی نه تنها کمبود گاز را تشدید کرده، بلکه باعث شده کشور به مازوتسوزی روی آورد. در حالی که استفاده از مازوت بهدلیل تأثیرات مخرب آن بر آلودگی هوا و محیط زیست، از ۳ سال پیش در بسیاری از کشورهای دنیا منسوخ شده است.
مازوت سوزیها سرانجام گریبان کشور را گرفت و آلودگی وحشتناکی بیشتر شهرهای بزرگ و صنعتی را در بر گرفت که منجر به تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات دولتی کشور شد. این آلودگی از روز سهشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳ تا پنجشنبه به اوج خود رسید و با تشکیل جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا، تعطیلیهای پیاپی اعلام شد. بهعنوان مثال، کیفیت هوای تهران در روز سهشنبه در وضعیت ناسالم و با شاخص ۱۶۱ قرار گرفت.
این وضعیت باعث شد تا استفاده از مازوت دوباره ممنوع شود تا از این بحران عبور کنیم، ولی همچنان مشکل ناترازی انرژی و کمبود برق پا برجاست و ما دوباره به همان نقطه برگشتهایم. همچنان با همان مشکل همیشگی روبهرو هستیم و همانطور که ضربالمثل میگوید: “هی چرخ میزنیم و به همان جا میرسیم.”
چشم بسته خرید کنید | فعلا خبری از برق نیست
اگر یکی دو روز اخیر برای خرید شب یلدا یا روز مادر بیرون رفته باشید با خیابان های تاریک رو به رو می شوید که تنها روشنایی خیابان ها چراغ جلوی هر مغازه است و تمامی چراغ های روشنایی معابر خاموش است.
هادی خرسند
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0