افزایش صادرات/ ناترازی تجاری جبران شد

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ضمن تشریح آمار صادرات و واردات کشور طی سال گذشته و نیمه نخست امسال، به تراز تجاری منفی سال گذشته اشاره و اظهار امیدواری کرد که افزایش صادرات رخ داده تا پایان سال ادامه‌دار باشد تا تراز تجاری منفی ایجاد شده، جبران شود.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا، محمدعلی دهقان دهنوی- رئیس سازمان توسعه تجارت- در اولین نشست خبری خود در آستانه روز ملی صادرات، اظهار کرد: یکی از مزیت‌های سازمان توسعه تجارت، این است که یک روز را در تقویم ملی کشور به این نام تعیین شده تا بهانه‌ای برای تقدیر از صادرکنندگان که یکی از مهمترین ذی‌نفعان خدمات سازمان ما هستند باشد. امسال نیز بیست و هشتمین دوره تقدیر از صادرکنندگان نمونه در روز ملی صادرات با حضور رئیس جمهور کشور که اولین دور از حضور ایشان در این مراسم است، برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه تاکنون فرآیند‌های لازم جهت ارزیابی صادرکنندگان در بخش‌های مختلف انجام شده است گفت: بر اساس دستورالعمل‌های سازمان توسعه تجارت و در قالب کمیته‌ای متشکل از نمایندگانی بخش خصوصی به‌ویژه اتاق بازرگانی و اتاق تعاون ارزیابی‌ها انجام شده و در نهایت پس ازاقدامات کارشناسی نتیجه نهایی به تصویب کمیته خواهد رسید. در مجموع در ۵۰ گروه کالایی و خدماتی شامل، ۴۰۰ گروه کالایی، پنج گروه فناورانه و پنج گروه خدماتی ارزیابی‌ها صورت می‌گیرد و صادرکنندگان نمونه و ممتاز انتخاب خواهند شد و در روز ۲۹ مهر ماه که روز ملی صادرات است، معرفی و مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.

صادرات غیرنفتی در سال ۱۴۰۲ به لحاظ وزنی رشد کرد، اما ارزش صادرات کم شد

این مقام مسئول در رابطه با امار‌های صادراتی در سال گذشته، اظهار کرد: صادرات غیرنفتی در مجموع سال ۱۴۰۲ به ۴۹.۳ میلیارد دلار رسید که به لحاظ وزنی رشد ۹.۸ درصدی را نسبت به سال پیش از آن داشته، اما متاسفانه ارزش صادرات ۸.۹ درصد افت کرده است. واردات کشور نیز در سال گذشته ۶۶.۲ میلیارد دلار بود که از لحاظ وزن ۴.۴ درصد و از منظر ارزشی، ۹.۸ درصد افزایش را تجربه کرده است. مجموع این دو عدد (۴۹.۳ + ۶۶.۲ میلیارد دلار) یک تجارت ۱۱۶ میلیارد دلاری را برای کشور رقم زده است.

وی افزود: هرچند که این تجارت، نسبت به سال‌های گذشته، رقم بزرگتری دارد، اما با توجه به ظرفیت‌ها و پتانسل‌های کشور، هنور رقم مطلوبی نیست؛ بنابراین امیدوار هستیم که بتوانیم تجارت خود را توسعه دهیم.

رئیس سازمان توسعه تجارت، تصریح کرد: به لحاظ تراز تجاری (اختلاف صادرات و واردات) در مجموع سال ۱۴۰۲، شاهد تراز تجاری منفی به رقم ۱۶.۸ میلیارد دلار هستیم؛ در حقیقت واردات کالا‌ها ۱۶.۸ میلیارد دلار بیش از صادرات غیرنفتی ما بوده است.

۲۵.۸ میلیارد دلار صادرات در نیمه نخست سال جاری

دهقان دهنوی در رابطه با آمار‌های صادراتی طی شش ماهه ابتدایی سال جاری نیز گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور ماه، در حوزه صادرات حدود ۷۰ میلیون تن از لحاظ وزنی صادرات انجام شده که ارزش این حجم صادرات ۲۵.۸ میلیارد دلار برآورد شده است. این رقم نسبت به میزان صادرات در مدت مشابه سال گذشته، ۳.۴ درصد افزایش وزنی و از منظر ارزشی ۶.۵ درصد افزایش را تجربه کرده است. امید است که این افزایش تا پایان سال هم ادامه‌دار باشد تا تراز تجاری منفی را جبران کند.

معاون وزیر صمت، پنج بازار صادراتی نخست کشور و مقصد صادراتی را چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه و افغانستان معرفی کرد و گفت: چین با کمی بیش از هفت میلیارد دلار طی شش ماهه، مقصد اول صادراتی ما بوده است. عراق با حدود ۵.۲ میلیارد دلار مقصد دوم بوده است. امارات با ۳.۴ میلیارد دلار، مقصد سوم بوده است. پس از آن به ترتیب ترکیه با ۲.۴ میلیارد دلار و افغانستان با حدود یک میلیارد دلار، مقاصد چهارم و پنجم بوده است. این پنج کشور مجموعا ۷۵ درصد صادرات ما را به خود اختصاص داده‌اند؛ این نشان می‌دهد که به لحاظ توسعه صادرات در بازار‌ها و متنوع‌سازی مقاصد صادراتی بایستی بیشتر تلاش کنیم.

تراز تجاری در ۶ ماهه اول هم منفی است

وی افزود: در حوزه واردات نیز در مجموع شش ماهه امسال حدود ۱۸.۲ میلیون تن بصورت وزنی واردات داشته‌ایم که ارزش آن بالغ بر ۳۲.۵ میلیارد دلار رسیده است. این رقم ۳۲.۵ میلیارد دلار در مقایسه با ۲۵.۸ میلیارد دلار صادراتی، باز هم تجارت منفی را حکایت می‌کند و قریب به هفت میلیارد دلار تراز تجاری منفی داشته‌ایم. این مقدار واردات در مقایسه با شش ماهه سال ۱۴۰۲، به لحاظ وزنی ۲.۸ درصد و به لحاظ ارزش صادراتی ۶.۶ درصد افزایش داشته است.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: مبادی وارداتی کشور نیز به ترتیب امارات (۹.۸ میلیارد دلار)، چین (۸.۳ میلیارد دلار)، ترکیه (حدود پنج میلیارد دلار)، آلمان (قریب به ۱.۲ میلیارد دلار) و هند (حدود ۰.۸ میلیارد دلار)، پنج مبدا اصلی هستند که واردات ما از کشور آنها انجام می‌شود؛ در واردات نیز ۷۹ درصد از واردات کشور ما را به خود اختصاص داده‌اند؛ بنابراین در واردات نیز نیاز به توسعه بازار‌ها در مبادی وارداتی نیز مشاهده می‌شود.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]