ژوزف عون، فرمانده ارتش لبنان به ریاست‌جمهوری رسید

 ژنرال ژوزف عون، فرمانده بی‌حاشیه ارتش لبنان با انتخاب به عنوان چهاردهمین رئیس جمهور این کشور، با گذشت بیش از دو سال از خلأ ریاست جمهوری، مسئولیت مهمی برای رسیدگی به چالش‌های انباشته‌شده لبنان طی سال‌های گذشته دارد.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، ژنرال «ژوزف عون» شخصیت نظامی برجسته لبنان که از سال ۲۰۱۷ منصب فرماندهی ارتش این کشور را بر عهده داشته است، امروز در دور دوم سیزدهمین نشست پارلمانی لبنان توانست نام خود را در لیست روسای جمهور این کشور قرار داده و چهاردهمین رئیس جمهور لبنان شود.

ژوزف عون چندمین شخصیت نظامی لبنان است که به منصب ریاست جمهوری می‌رسد و پیش از او «فواد شهاب» و «میشل سلیمان» و … هم از ارتش به کاخ ریاست‌جمهوری رفته بودند. با این حال برخی احزاب لبنانی از جمله جریان آزاد ملی به ریاست جبران باسیل معتقدند انتخاب یک مقام نظامی به عنوان رئیس جمهور برخلاف قانون اساسی است.

بعد از اینکه به مدت حدود دو سال و نیم و از ۳۰ اکتبر ۲۰۲۲ تاکنون، کاخ بعبدا (کاخ ریاست جمهوری لبنان) به دنبال پایان دوره میشل عون، رئیس جمهور سابق خالی بود، امروز رسماً به خلأ ریاست جمهوری در لبنان پایان داده شد و قرار است ژوزف عون ساکن کاخ بعبدا شود.

ژوزف عون کیست؟/ کارنامه فرمانده ارتشی که رئیس جمهور شد

ژوزف عون متولد ۱۰ ژانویه سال ۱۹۶۴ در منطقه سن الفیل لبنان است که در سال ۱۹۸۳ بعد از گذراندن تحصیلات متوسطه خود وارد ارتش شد و به خاطر مهارت‌هایی که داشت خیلی زود توانست به پست‌های مهم منصوب شود و فرماندهی یگان‌های مختلف را بر عهده داشت.

ژوزف عون همچنین چند دوره آموزش نظامی در کشورهای خارجی از جمله آمریکا گذرانده است و در سال ۲۰۱۳ توانست درجه سرتیپی را بگیرد و ۴ سال بعد یعنی مارس ۲۰۱۷ رسماً فرمانده ارتش لبنان شد.

زمانی که ژوزف عون به این منصب رسید، لبنان با چالش امنیتی تروریست‌های تکفیری که از سوریه به سمت عراق پیشروی کرده و در تلاش برای ورود به لبنان بودند دست و پنجه نرم می‌کرد. مهمترین عملیاتی که ارتش لبنان در دوره فرماندهی ژوزف عون علیه تروریست‌ها داشت، به عملیات «فجر الجرود» در آگوست ۲۰۱۷ مربوط می‌شود که طی آن ارتش لبنان در کنار نیروهای حزب الله توانستند تکفیری‌های داعش را از مناطق مرزی لبنان با سوریه بیرون کنند.

مواضع عون مقابل مقاومت چگونه است؟

در حالی که ارتش لبنان از گذشته‌های دور در سطح حمایت‌های نظامی و لجستیکی، وابسته به کشورهای خارجی و در راس آن آمریکا بوده است، ژنرال ژوزف اون از گزینه‌های مورد حمایت آمریکا برای ریاست جمهوری لبنان بود. البته باید توجه داشته باشیم که نمی‌توان ژوزف عون را مهره واشنگتن در لبنان معرفی کرد و ابعاد شخصیتی او و عملکردی که دارد، به هیچ وجه شبیه به چهره‌های بدنامی همچون ریاض سلامه، رئیس بانک مرکزی لبنان و یا سمیر جعجع رئیس حزب نیروهای لبنانی نیست.

ژوزف عون در طول حضور خود در ارتش و سپس رسیدن به منصب فرماندهی آن، شخصیتی بی‌حاشیه داشته و عملکرد آن هم حرفه‌ای و بی‌طرف بوده است و همین مسئله یکی از عواملی بود که طی همه این سال‌ها موجب شد توطئه دشمنان برای تفرقه انداختن میان ارتش و مقاومت لبنان ناکام بماند.

حتی در مسئله آتش بس و بندی که مربوط به استقرار ارتش لبنان در جنوب این کشور بود، ژوزف عون تاکید کرد که این امر با هماهنگی حزب الله انجام می‌شود.

اما درباره رویکردی که ژوزف عون نسبت به کشورهای منطقه و یا محور مقاومت دارد، با توجه به بی‌حاشیه بودن عون و عدم موضع‌گیری‌های غیرحرفه‌ای او، ناظران امور بر این باورند که ژوزف اون رویکردی متعادل با همه طرف‌ها در داخل و خارج لبنان دارد و به دنبال تنش نیست و باید منتظر موضع‌گیری‌های او در سطح سیاسی هم باشیم.

در شرایطی که در دوره فرماندهی ژوزف عون در ارتش لبنان، این کشور با یک بحران اقتصادی وخیم هم دست و پنجه نرم می‌کرد و این وضعیت همچنان ادامه دارد، عون تلاش کرد تا حدی که می‌تواند مسئولیت خود را در این منصب درست انجام دهد و اغلب لبنانی‌ها شکایتی از او ندارند؛ به ویژه اینکه ژوزف عون همانگونه که اشاره کردیم، به وحدت ملی لبنان پایبند بود و اجازه نداد تحریک دشمنان، چند دستگی در کشور ایجاد شود.

ژوزف عون در منصب فرماندهی ارتش همچنین هرگز ورود مستقیم به بحران‌های سیاسی نداشته است و در شرایطی که فساد در بسیاری از ساختارهای لبنان ریشه دوانده و به عنوان مثال شخصی مانند ریاض سلامه، مرد اول آمریکا در لبنان، با کارنامه‌ای سیاه و پر از پرونده‌های فساد، کلاهبرداری، پولشویی و… بانک مرکزی لبنان را ترک کرد و اکنون هم تحت تعقیب دادگاه‌های بین‌المللی قرار دارد، نقطه تاریکی در پرونده ژوزف عون ثبت نشده است.

مقاومت لبنان هم همواره در همه موضع‌گیری‌های خود احترام ویژه‌ای برای ژوزف عون قائل بوده و حتی با وجود اینکه نامزد پیشنهادی حزب الله و جنبش امل برای ریاست جمهوری، سلیمان فرنجیه، رئیس جریان المرده بود، اما مقامات حزب‌الله تاکید کردند که مخالف ژوزف عون نیستند و وتویی بر او ندارند.

بر همین اساس، تحلیلگران معتقدند که احتمالاً ژوزف عون در دوره ریاست جمهوری هم به همین مواضع میانه خود در برخورد با همه طرف‌های داخلی و بازیگران خارجی ادامه دهد. به ویژه اکنون بعد از چالش‌های متعددی که لبنان طی دو سال گذشته داشت و در راس آن جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه این کشور، مسئولیت بزرگی بر عهده ژوزف عون برای سامان دادن به اوضاع لبنان قرار دارد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]