ترامپ توانایی برپایی جهنم برای آزادی گروگانهای حماس را دارد؟
ترامپ تهدید کرده که اگر این حماس به ضرب الاجل او برای آزادی گروگانها عمل نکند وضعیتی “جهنمی” را برای آن گروه رقم خواهد زد. او واقعا چه کاری ممکن است انجام دهد؟
به گزارش اقتصاد آنلاین، نشریه “فارن پالسی” در گزارشی تحلیلی به تهدید تازه ترامپ علیه حماس پرداخته و این پرسش را مطرح کرده که اگر حماس به ضرب الاحل ترامپ مبنی بر آزادی سریع گروگانهای اسرائیلی عمل نکند دولت امریکا چه خواهد کرد؟
این نشریه مینویسد:”ترامپ در ماه دسامبر تهدید کرد که اگر حماس گروگانهای اسرائیلی را تا روز مراسم تحلیف او در تاریخ ۲۰ ژانویه آزاد نکند “جهنم” به پا خواهد شد. ترامپ در کنفرانس مطبوعاتی روز سهشنبه این هشدار را تکرار کرد و گفت که اگر گروگانها تا زمان روی کار آمدن او بازگردانده نشوند در خاورمیانه “جهنم” به پا خواهد شد. ترامپ گفته بود:”صادقانه بگویم، این برای هیچکس خوب نخواهد بود”. با این وجود، ترامپ توضیح بیش تری در مورد معنای تهدیدش نداده است. او نگفت که اگر حماس به ضرب الاجل او عمل نکند امریکا چه خواهد کرد. هشدارهای ترامپ به حماس در بحبوحه یکی از دگرگونکنندهترین و پر هرجومرجترین دورهها برای خاورمیانه در تاریخ معاصر مطرح میشود، آن هم از سوی ترامپ که با وعده عدم جنگ تازه در کارزار انتخاباتی اش موفق شد. “جاناتان پانیکوف” معاون سابق و افسر اطلاعات ملی آمریکا برای خاورمیانه میگوید:”تهدید ترامپ برای متقاعد کردن حماس طراحی شده که احتمال دارد با دولت فعلی بایدن به توافق بهتری دست یابد تا با دولت بعدی تحت رهبری ترامپ و در نتیجه، باید هم اکنون چنین توافقی را انجام دهد”.
تحریمهای احتمالی علیه رهبران حماس
این نشریه در ادامه اشاره میکند علیرغم آن که راههای محدودی برای اعمال فشار اضافی بر حماس وجود دارد، اما ترامپ گزینههایی در اختیار خواهد داشت.
“فارن پالسی” با اشاره به آن گزینهها مینویسد:”دولت ترامپ میتواند به غیر از حمایت از حملات بیشتر اسرائیل در نوار غزه علیه حماس، بسیاری از رهبران کنونی آن گروه که خارج از غزه هستند را تحت تحریمهای بیشتر قرار دهد”. “جوزف ووتل” که بر عملیات نظامی امریکا در خاورمیانه در فاصله سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ میلادی به عنوان فرمانده فرماندهی مرکزی امریکا نظارت میکرد معتقد است که اظهارات ترامپ برای اعمال فشار بیشتر بر روند توافق بر سر آزادی گروگانها مطرح میشود. “ووتل” که اکنون یکی از اعضای ارشد برجسته اندیشکده “انستیتو خاورمیانه” است به “فارن پالسی” میگوید:”بعید به نظر میرسد که اگر جنگ اسرائیل و حماس در روز تحلیف ترامپ ادامه یابد ترامپ به قدرت نظامی امریکا به عنوان راه حل متوسل شود. بله، ترامپ میتواند حمایت از فعالیتهای نظامی اسرائیل در غزه را افزایش دهد تا فشار بر حماس را افزایش دهد، اما با توجه به سطح تخریبی که پیشتر در آن منطقه بر اثر حملات اسرائیل دیده شده بسیار دشوار است که ببینیم چه کاری میتوان انجام داد”.
حمایت از اسرائیل برای اعمال محدودیت فزاینده به منظور رسیدن کمکهای بشردوستانه به مردم غزه
“فارن پالسی” در ادامه اشاره میکند یکی از گزینههای احتمالی پیش روی ترامپ میتواند حمایت از اسرائیل به منظور اعمال محدودیتهای فزاینده برای کمکهای بشردوستانه به غزه باشد همان طور که یکی از افراد نزدیک به “بنیامین نتانیاهو” نخست وزیر اسرائیل خواستار آن شده است.
این نشریه مینویسد:”با این وجود، چنین تصمیمی منجر به انتقاد داخلی و بین المللی خواهد شد و ممکن است حماس را تحت تأثیر قرار ندهد. ” دنیس راس” فرستاده سابق ایالات متحده در خاورمیانه میگوید:”چنین تصمیمی تنها رنج مردم غزه را تشدید میکند و بر رهبران و اعضای حماس تاثیر زیادی نخواهد گذاشت”.
روند مذاکرات برای آزادی گروگانها چگونه پیش میرود؟
بیش از یک سال است که مذاکرهکنندگان بینالمللی به دنبال مذاکرات مکرر، موفق به آزادی گروگان و توافق آتشبس بین اسرائیل و حماس نشدهاند. میانجیهایی از ایالات متحده، قطر و مصر در حال حاضر در دوحه در قطر به سر میبرند تا مذاکرات را با هدف دستیابی به توافق نهایی ادامه دهند.
“جو بایدن” رئیس جمهور امریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که دولتش برای دستیابی به توافق آتشبس پیش از ترک کاخ سفید تلاش میکند و نسبت به نزدیک شدن به حصول آتشبس ابراز خوشبینی محتاطانهای داشت. بایدن به خبرنگاران در کاخ سفید گفت:”ما در حال پیشرفت واقعی هستیم. من هنوز امیدوار هستم که بتوانیم تبادل زندانی داشته باشیم”.
“استیو ویتکاف” که ترامپ او را به عنوان فرستاده ویژه خود در خاورمیانه منصوب کرده، روز جمعه برای پیوستن به مذاکرات وارد دوحه شد. “ویتکاف” در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی در مارالاگو در اوایل هفته جاری گفته بود که مذاکره کنندگان “پیشرفت زیادی داشتند. “
او افزوده بود:”من واقعاً امیدوار هستم که تا مراسم تحلیف، چیزهای خوبی را از طرف رئیس جمهور اعلام کنیم”. “دنیس راس” به “فارن پالسی” میگوید:”علیرغم این پیام مثبت، هیچ تضمینی وجود ندارد که تا ۲۰ ژانویه توافق حاصل شود. احتمال حصول یک توافق در حال حاضر ۵۰ درصد است. بسیاری از موانعی که پیش از این وجود داشت، کماکان وجود دارند. حماس هنوز میخواهد پیش از پذیرش رویکرد مرحلهای آزادی گروگانها از پایان جنگ اطمینان حاصل کند و نتایناهو نمیخواهد این اطمینان را بدهد”.
“فارن پالسی” اشاره میکند این موضوع که حماس چه تعداد از گروگانهای زنده را آزاد خواهد کرد نیز کماکان محل بحث است و هم چنین مشخص نیست که در مقابل، چه تعداد از اسرای فلسطینی از سوی اسرائیل آزاد خواهند شد.
“راس” میگوید”ترامپ نمیخواهد زمان روی کار آمدنش شاهد احیای جنگ باشد. علاوه بر این، من فکر میکنم حماس تا حدودی تحت فشار بیشتری از سوی قطر، مصر و شاید ترکیه قرار دارد و همه تلاش میکنند به ترامپ نشان دهند که رهبران حماس را تحت فشار قرار میدهند و آن چه را که او میخواهد ارائه خواهند کرد”.
نتانیاهو مانعی بر سر راه توافق میان اسرائیل و حماس
“فارن پالسی” اشاره میکند پرسش دیگری که در مورد فشار ترامپ برای تبادل گروگانها وجود دارد آن است که آیا نتانیاهو که با انتقاد شدید خانوادههای گروگانها مواجه شده و متهم به مختل کردن روند مذاکرات آتشبس است، مانعی بر سر راه حصول توافق خواهد بود یا خیر.
این نشریه مینویسد:” نتانیاهو و ترامپ از لحاظ تاریخی متحدان نزدیکی بودهاند، با این وجود، نخستوزیر اسرائیل در تلاش است تا دولت ائتلافی شکنندهاش را منسجم نگه دارد و اعضای راست افراطی آن دولت تهدید کردهاند که در صورت پذیرش توافق آتشبس از سوی نتانیاهو، با خروج خود از دولت ائتلافی آن را ساقط خواهند کرد”.
پانیکوف در این باره میگوید:”ضربالاجل ترامپ برای تاریخ ۲۰ ژانویه احتمالا برای نتانیاهو اهمیت چندانی ندارد، تا زمانی که او به عنوان مانعی برای توافق تلقی نشود. اگر حماس واقعاً توافقی را امضا کند، آن گاه فشارها به سمت نخست وزیر نتانیاهو خواهد رفت، زیرا او تقریباً هر کاری را انجام خواهد داد به جز فروپاشی دولت ائتلافی اش تا اطمینان حاصل کند که دومین دوره ترامپ را با لطف رئیس جمهور منتخب امریکا آغاز خواهد شد”.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0