فشار بیشتر به ایران با انتخاب روبیو به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا
رویکرد مارکو روبیو در قبال ایران سرسختانه خواهد بود. او هم چنین از کشورهای حاشیه خلیج فارس و اسرائیل حمایت خواهد کرد و بر گسترش نفوذ و مشارکت امریکا در منطقه متمرکز خواهد شد. حمایت قاطع روبیو از اسرائیل و نگرانیهای امنیتی آن کشور (رژیم)، یکی از جنبههای کلیدی او در طول دوران فعالیت سیاسی اش در سنا بوده و برای پایگاه طرفداران ترامپ و بخش بزرگی از حزب جمهوریخواه در فلوریدا نیز جذاب خواهد بود.
به گزارش اقتصادآنلاین، “خوزه پلایو” معاون مرکز امنیتی خاورمیانه اسکوکرافت در اندیشکده “شورای آتلانتیک” در مقالهای تحلیلی به واکاوی معنای انتصاب “مارکو روبیو” سناتور باسابقه جمهوری خواه به مقام وزیر امور خارجه دولت ترامپ برای خاورمیانه پرداخته است.
رویکردی انزواگرایانه تر، اما قاطعانه
او در این مقاله با اشاره به تایید اخیر روبیو از سوی نمایندگان سنا و آغاز به کارش به عنوان هفتاد و دومین وزیر خارجه ایالات متحده درباره رویکرد او در عرصه سیاست خارجی مینویسد:”روبیو که اصالتا اهل میامی است رویکرد انزواگرایانهتری برای تعاملات خارجی امریکا را در نظر دارد. پیشینه او نیز این موضوع را نشان میدهد، مانند رای او در آوریل گذشته علیه لایحه کمک مالی ۹۵ میلیارد دلاری به اسرائیل، اوکراین و تایوان. روبیو با چنین رویکردی قصد دارد با پیامهای ترامپ در مورد اولویتبندی یک برنامه اقتصادی قوی داخلی هماهنگی بیش تری داشته باشد. با این وجود، یکی از مشاوران سابق روبیو اخیرا گفته بود که به نظر میرسد او “طرفدار موضع قوی و متعهد امریکا در جهان است”.
او افزوده بود:”این خبر خوبی خواهد بود، زیرا ایالات متحده نمیتواند در همه جا حضور داشته باشد و باید مسائل حیاتی برای امنیت ملی خود، به ویژه در خاورمیانه را در اولویت قرار دهد”.
تحلیلگر اندیشکده “شورای آتلانتیک” در ادامه مینویسد:” روبیو با درهم تنیدگی با جهان بینی سیاست خارجی دوران “رونالد ریگان” و جمهوری خواهان دوره ترامپ، اکنون در موقعیت خوبی قرار دارد تا صداهای انزواگرایانه را در حلقه اطرافیان رئیس جمهور امریکا متعادل سازد”.
یک مدافع ثابت قدم برای قدرت ایالات متحده
او در ادامه مینویسد:”با توجه به تمایلات لفاظی ترامپ به انزواگرایی، انتخاب روبیو برای سمت وزیر امور خارجه و “مایکل والتز” نماینده سابق آمریکا به عنوان مشاور امنیت ملی و سوابق آنان در زمان حضور در کنگره، چنین انتخابهایی ممکن است به تقویت عقاید سنتی جمهوری خواهان کمک کند که سیاست خارجی قاطعانه تری را برای ایالات متحده را ترجیح میدهند. رویکرد روبیو در قبال ایران سرسختانه خواهد بود. او هم چنین از کشورهای حاشیه خلیج فارس و اسرائیل حمایت خواهد کرد و بر گسترش نفوذ و مشارکت امریکا در منطقه متمرکز خواهد شد. حمایت قاطع روبیو از اسرائیل و نگرانیهای امنیتی آن کشور (رژیم)، یکی از جنبههای کلیدی او در طول دوران فعالیت سیاسی اش در سنا بوده و برای پایگاه طرفداران ترامپ و بخش بزرگی از حزب جمهوریخواه در فلوریدا نیز جذاب خواهد بود. روبیو به عنوان دیپلمات ارشد ترامپ، میتواند این موضوع را مطرح کند که هم صلح در خارج از کشور و هم رفاه و امنیت در داخل، لزوما در تضاد با یکدیگر نیستند. او میتواند سیاست خارجی قاطعانهای را رهبری کند که کماکان با دستورات رئیس جمهور مطابقت داشته باشد، همان طور که روبیو در جلسه تایید صلاحیت خود در تاریخ ۱۵ ژانویه بیان کرد:”آیا آمریکا را امنتر میکند؟ آیا آمریکا را قویتر میکند؟ آیا این امر آمریکا را مرفهتر میکند؟ این پرسشها اولویتهای ما را تعیین خواهند کرد”.
مقابله با چین در خاورمیانه
پلایو در ادامه اشاره میکند که روبیو درصدد مقابله با چین به ویژه در خاورمیانه برخواهد آمد، اما او تا جایی پیش میرود که از بروز درگیری مسلحانه میان چین و امریکا جلوگیری کند چرا که آن را “فاجعه بار” میداند.
او مینویسد:”به نظرمی رسد چشم انداز روبیو در قبال چین در راستای جلوگیری از سوء استفاده پکن از سیستم بین المللی تحت رهبری ایالات متحده و جلوگیری از دستیابی چین به فناوریهای امریکایی از طریق همکاری با شرکای امریکا در آن منطقه خواهد بود”.
چه چیزی در انتظار کشورهای حاشیه خلیج فارس است؟
اندیشکده “شورای آتلانتیک” با اشاره به این که روبیو متعهد به “مهار ایران” است و در جلسه استماع خود در کنگره در تاریخ ۱۵ ژانویه نیز اطمینان خاطر داد که قابلیت هستهای، قابلیتهای نظامی و فعالیتهای منطقهای ایران را تحمل نخواهد کرد مینویسد:”موضع تندروانه روبیو در قبال ایران ممکن است با موانعی برای برخی از کشورهای میانهروتر عربی در خلیج فارس نیز مواجه شود که نسبت به دوره اول ریاستجمهوری ترامپ اکنون رویکردی متفاوتتر را در قبال ایران اتخاذ کرده و در سالیان اخیر لحن آشتیجویانهتری در قبال تهران داشتهاند. با این وجود، روبیو متحدان خلیج فارس امریکا را برای مهار ایران و در مقابله با تهدیدات منطقهای ناشی از آن کشور ضروری قلمداد میکند. او احتمالاً به دنبال ایجاد روابط نزدیک دولت ترامپ با عربستان سعودی و امارات متحده عربی همانند دوره اول ریاست جمهوری او و انعقاد توافق میان اسرائیل و عربستان سودی بر سر یک کشور فلسطینی به عنوان بخشی از یک معامله بزرگ منطقهای خواهد بود. روبیو از آن توافق احتمالی به عنوان توافقی همراه با مزایای امنیتی بسیار برای ریاض یاد کرده است. با توجه به تعهد روبیو به حفظ موقعیت نیرومند ایالات متحده در منطقه، او احتمالاً از توافق ۲۰۲۴ که پایگاه نظامی العدید در قطر را گسترش میدهد، با تکیه بر دوحه به منظور حفظ و سرمایه گذاری در تقویت حضور نظامی ایالات متحده در قطر حمایت خواهد کرد. البته احتمالا خط مشی شبکه خبری “الجزیره” به عنوان محل اختلاف میان روبیو و دولت قطر باقی خواهد ماند، اما بعید است که دامنه آن شدت گیرد، زیرا امریکا مایل است قطر به نقش میانجی گرانه خود میان حماس و اسرائیل ادامه دهد”.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0