هوای کشور در پاییز ۱۴۰۳ چگونه خواهد بود؟
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با اشاره به اینکه پاییز امسال خشک و کمبارش است، گفت: کشاورزان ریسک کاشت محصولات را با توجه به میزان بارشها برعهده بگیرند تا دچار خسارت نشوند.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر، احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با بیان اینکه میزان بارشها کمتر و دمای هوا گرمتر از حد نرمال در فصل پاییز خواهد بود، گفت: روز شنبه ۳۱ شهریورماه یک سال آبی (سال آبی از یکم مهر شروع میشود و تا پایان شهریور ادامه دارد) به پایان رسید و میزان بارشهای کلی کشور در بازه زمانی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۲ معادل با میانگین بارشهای بلند مدت بوده است.
میانگین بارشها در پاییز سال گذشته ۴۳ درصد کمتر از حد نرمال بود
وی افزود: میانگین بارشها در فصل پاییز سال گذشته، ۴۳ درصد کمتر از حد نرمال برآورد شده و این میزان بارشها در نیمه اول فصل زمستان نیز کمتر از معمول بود اما در نیمه دوم زمستان تا حد زیادی کمبود بارندگیها جبران شد و از شدت نابههنجاریهای بارندگیها کاسته شد، به طور کلی میزان بارندگیها در زمستان سال گذشته نیز کمتر از حد نرمال بود.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه میزان بارندگیها در فصل بهار امسال بیشاز حد نرمال بود، گفت: میزان بارشها در فصل بهار تا حد زیادی کمبود بارش فصل پاییز را جبران کرد. در فصل تابستان نمیتوان توقع میزان بارشهای چشمگیر را داشت، زیرا فصل بارشها در تابستان نیست.
جبران کمبود میزان بارشها در فصل بهار
وی ادامه داد: به طور کلی میزان بارشها از ابتدای سال آبی (یکم مهر) تا پایان فروردین امسال کمتر از حد نرمال بوده اما از انتهای فروردین تا انتهای اردیبهشت سالجاری میانگین سالیانه بارشها به حد نرمال رسیده است و این روند بارشها تا اوایل خرداد ادامه داشت و به طور نسبی میانگین بارشها در کشور معادل با میانگین بارش بلند مدت شد.
میزان بارشها در فصل تابستان تغییری نداشت
وظیفه با اشاره به اینکه میزان بارشها در فصل تابستان در میانگین نرمال قرار داشت و تغییر نداشت، افزود: همان طور که مشخص است در فصل تابستان بارندگی بسیار محدود است و میزان بارشها در تمام استانها به یک میزان نبوده است؛ به عبارت دیگر میزان بارشها در برخی از استانها کمتر از حد نرمال و برخی مناطق دیگر بیشتر از حد نرمال بوده است.
تهران با منفی ۲۳ درصد، دومین استان کمبارشی بود
وی افزود: استان سمنان با منفی ۳۱ درصد بیشترین میزان بارشها به خود اختصاص داد، سپس استان قزوین با منفی ۲۷ درصد و استان تهران با منفی ۲۳ درصد به عنوان کمبارش ترین استانها هستند. همچنین، استان سیستان و بلوچستان با مثبت ۳۹.۵ درصد رتبه اول در میزان بارندگیها بالاتر از حد نرمال است؛ البته لازم به ذکر است که بیشتر بارشها مربوط به شمال این استان بوده است.
بیشترین میزان نابههنجاری بارشها در جنوب شرق و شرق کشور
مقام مسئول سازمان هواشناسی ادامه داد: پس سیستان بلوچستان، استان خراسان جنوبی با ۳۴.۵ درصد و استان یزد با ۳۷.۴ درصد به ترتیب بیشترین میزان بارندگیها در بارشهای سالیانه داشتند؛ جنوب شرق و شرق کشور بیشترین میزان نابههنجاریهای بارندگیها را داشت.
وی افزود: اگر بخواهیم میزان بارندگیها را بر اساس مقدار بارش اعلام کنیم، میزان بارندگیها در استان کرمانشاه با ۸۳ میلیمتر بیشتر از میانگین بلند مدت بوده، پساز آن استان ایلام با ۵۸.۶ میلیمتر و خوزستان با ۵۱.۶ میلیمتر در صدر جدول بیشترین میزان بارشها قرار دارند.
دمای ۱.۵ درجه بیشتر از حد نرمال در سال آبی گذشته
وظیفه با اشاره به میزان دمای هوا طی یک سال آبی، گفت: میانگین دمای هوای کشور از ابتدای سال آبی ۱.۵ درجه بیشتر از حد نرمال بوده است، به عبارت دیگر دمای متوسط کشور در طی سال آبی امسال (۱۴۰۳ – ۱۴۰۲) ۱۹.۶ بوده درحالیکه میانگین بلند مدت ۱۸ و یک دهم برآورد شده است.
وی ادامه داد: از ابتدای فصل تابستان امسال دمای هوا ۱.۶ دهم درجه گرمتر از حد نرمال بود و بیشترین نابههنجاری دمایی با دمای ۲.۶ دهم درجه مربوط به مردادماه است که از میانگین مرداد ماههای ۳۰ سال گذشته بالاتر بوده است که نابههنجاریهای بسیاری شدیدی هم داشته است.
پیشبینی پاییز خشک و کمبارش
مقام مسئول سازمان هواشناسی با اشاره به پیشبینی وضعیت بارشها در فصل پاییز، افزود: با توجه به نقشهها و پیشبینی سازمان هواشناسی، پاییز امسال نسبتاً خشک و بارشها کمتر از حد نرمال خواهد بود؛ به عبارت دیگر امسال با پاییز خشکتر و گرمتر از نرمال را تجربه خواهیم کرد.
کشاورزان ریسک کاشت محصولات را با توجه به میزان بارشها برعهده بگیرند
وظیفه با اشاره به وضعیت فصل پاییز به کشاورزان توصیه کرد و افزود: با توجه به پیشبینیهای فصلی، با پاییز کمبارشی مواجه خواهیم بود، گاهی کاشتن یا عدم کاشت محصول برای کشاورزان زیانبار است اما کشاورزان باید ریسک فصل در نظر داشته باشند و باید با بهرهمندی از پیشبینیهای کوتاه مدت هواشناسی برای محصولات خود برنامهریزی داشته باشند تا اگر محصولات خود را کاشتند اما بارون به مقدار مورد نیاز آن محصول نیامد، به چه میزان خسارت متحمل میشوند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0