نقش مونتاژکاران و تولیدکنندگان لوازم خانگی در افزایش قیمت مس

میانگین موزون نرخ معامله شده کاتد مس در بورس کالا در هفته های اخیر با ۲۰% رقابت به ۷۳۵.۷ میلیون تومان به ازای هر تن رسید که رکورد جدیدی در نرخ معاملات محسوب می‌شود.

– اخبار اقتصادی –

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، شرکت ملی صنایع مس ایران در هفته‌ای که گذشت حدود ۳۰۰۰ تن کاتد مسی با قیمت پایه ۶۱۱٫۶ میلیون تومان در تابلوی حراج بورس کالا عرضه کرد که با تقاضای ۴۹۶۰ تنی همراه شد و تماما مورد معامله قرار گرفت.

این در حالی است که میانگین موزون نرخ معامله شده با ۲۰% رقابت به ۷۳۵٫۷ میلیون تومان به ازای هر تن رسید که رکورد جدیدی در نرخ معاملات محسوب می‌شود. گفتنی  است با احتساب نرخ ۹۴۰۰ دلاری مس در بازار فلزات لندن در واقع شرکت ملی مس ایران هر تن مس را با دلاری حدودا معادل ۷۸,۳۰۰ تومان به فروش رسانده است. 

کلاهی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران در گفت و گو با تسنیم، با اشاره به تاثیر افزایش نرخ دلار توافقی بر افزاش نرخ کاتد مس گفت: به طور کلی در صنعت مس، به دلیل اینکه ارزش کالا نسبت به وزن از همه فلزات بالاتر است، طبیعتا قیمت به سرعت به سمت دلار بازار آزاد گرایش پیدا می کند. البته این نکته هم باید توجه کرد که نرخ دلار توافقی به هر حال صعودی بوده و افزایش پیدا کرده است.

شرکت های خط ذوب دار، تنها مشتریان انحصاری کاتد مس

کلاهی در پاسخ به این سوال که اساسا خریداران مس کدام شرکت ها هستند، گفت: مشکل اساسی که در دو سال گذشته به چالش اصلی فعالان این حوزه تبدیل شده، انحصار خرید محصولات مسی از شرکت ملی مس ایران توسط شرکت های دارای خط ذوب است.  در واقع بر خلاف سال گذشته ، حدود ۲ سالی است که کل زنجیره تولید اجازه خرید از شرکت مادر را ندارند و فقط همان شرکت های واسطه ای می توانند کاتد مس را از شرکت مادر از طریق بورس کالا خریداری کنند. سال های قبل به این صورت بود که مثلا شرکت های خرد هم می توانستند بروند کاتد بخرند و در اختیار شرکت های تبدیل قرار بدهند و با پرداخت حق العمل کاری کاتد را مثلا تبدیل به مفتول کنند.

وی افزود: در واقع این شرکت های ذوب، به بهانه اینکه ما تعدادمون کمتر است و بهتر می توانیم بازار را مدیریت کنیم، امکان خرید را برای سایر فعالان زنجیره تولید بستند و انحصار خرید مس را در دست گرفتند و با در خواست باز شدن خرید برای کل زنجیره مخالفت شد.

شرکت های واسطه مس صادر میکنند، آیفون وارد می کنند

کلاهی در پاسخ به این سوال که هم اکنون وضعیت صادرات مس و مشتقات توسط کدام شرکت ها صورت میگیرد، گفت: این وسط شرکت های بازرگانی ایجاد شده اند که مس را با کارت های یکبار مصرف صادر می کنند و سریع تبدیل به پول نقد می شود و در ازای آن موبایل وارد کشور می شود.

وی افزود: البته در دوره ای هم شرکت های لوازم خانگی و خودروسازی این مس را به چین صادر می کردند و از آن به عنوان ابزار ترید فاینسس استفاده می کردند. اشکال ورود این افراد به حوزه مس این بود که به دلیل قیمت های نامعقولی که ارائه می دادند بازار مس را به هم ریخته بودند.

مونتاژ کاران و تولیدکنندگان لوازم خانگی، یکی از محرکان بازار مس

کلاهی گفت: موبایل خیلی سود بالایی نداشت ولی سرعت گردش آن بالاست، اما در لوازم خانگی و خودرو چون تقاضای بالایی وجود دارد و کشش بازار نیز بالا بود و از طرفی قیمت این محصولاتم مشخص شده و سازمان حمایت به آن ها اجازه حاشیه سود ۱۵ درصدی روی قیمت تمام شده داده،  این شرکت ها اتفاقا انگیزه داشتند قیمت تمام شده را متورم کنند.

وی ادامه داد: سود مجاز خودروهایی و لوازم خانگی، درصدی از قیمت تمام شده ی آن است، انگیزه ی بسیاری دارد تا در هر قیمتی مواد اولیه همچون مس را خرید کند چرا که در نهایت بهای تمام شده کالای خود را افزایش می دهد.

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: 0 میانگین: 0]