داشتن تصویری بهنگام و قابل اعتماد از تحولات تولید ناخالص داخلی کشور، میتواند بهطور مؤثر به بهبود سیاستگذاری و پایش دقیقتر اقتصاد کلان کمک کند. با توجه به تأخیر مراجع آماری در این حوزه و درخواستهای مکرر نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رفع این کاستی و ارائه تصویری بهنگامتر از رشد اقتصادی، مرکز پژوهشهای مجلس تلاش کرده است که زیرساختی محاسباتی فراهم کند تا بر اساس آن رشد اقتصادی کشور با تواتر ماهانه و در سریعترین زمان ممکن، برآورد و ارائه شود.
آخرین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی در خصوص رشد اقتصادی مربوط به فصل تابستان سال ۱۴۰۳ است که براساس آن تولید ناخالص داخلی کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل، با نفت و بدون نفت بهترتیب ۲.۷ و ۲.۳ درصد رشد داشته است، البته مرکز آمار ایران رشد اقتصادی فصل پاییز را اعلام کرده که به جهت تفاوت در روششناسی آن در این گزارش مدنظر قرار نگرفته است.
طبق محاسبات مرکز پژوهشها، رشد اقتصادی کشور در دی سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۱.۸ درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز ۱.۳ درصد برآورد میشود. نتایج برآوردهای این مرکز نشان میدهد در دی ۱۴۰۳، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ارزش افزوده بخش کشاورزی رشد ۳.۵ درصدی، بخش نفت خام و گاز طبیعی رشد ۶.۵ درصدی، گروه صنایع و معادن رشد منفی ۱.۶ درصدی و گروه خدمات رشد ۲.۷ درصدی را ثبت کردهاند.
✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
📰 اخبار مشابه را مشاهده می کنید
26 - اسفند - 1403
با پایداری نسبی جو در بیشتر مناطق کشور تا اواسط هفته، از روز چهارشنبه سامانه بارشی جدیدی از شمال غرب وارد شده و بخشهای وسیعی را تحت تأثیر قرار میدهد. در این میان، افزایش دمای محسوس در سواحل خزر و وزش باد شدید در برخی مناطق، از جمله سیستان و بلوچستان و دامنههای البرز، از دیگر پدیده های مهم این هفته خواهد بود.
26 - اسفند - 1403
سخنگوی شرکت پالایشگاه نفت تهران از واریز ۷۰۰۰ میلیارد تومان سود سهام عدالت مربوط به سال ۱۴۰۲ خبر داد.
26 - اسفند - 1403
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه قیمت گازوئیل در کشور از آب ارزانتر است، گفت: رویکرد راهآهن به سمت اتصال شبکه ریلی به مراکز بار معطوف شده است.
26 - اسفند - 1403
ایران که روزگاری یکی از تأمینکنندگان اصلی گاز برای همسایگان خود بود، اکنون با چالشهای جدی در حوزه صادرات انرژی مواجه شده است. افتتاح خط لوله گازی ایغدیر-نخجوان توسط رؤسای جمهور آذربایجان و ترکیه، جایگاه ایران را در تأمین گاز جمهوری خودمختار نخجوان تضعیف کرد و مسیر وابستگی این منطقه به گاز ایران را مسدود ساخت. این اقدام که از مدتها قبل پیشبینی میشد، بخشی از سیاست کلان ترکیه برای کاهش نفوذ ایران در منطقه و گسترش اتصال سرزمینی جهان ترک به شمار میرود. درحالیکه آنکارا و باکو بهدنبال توسعه کریدورهای انرژی و ترانزیتی خود هستند، ایران با مشکلات متعددی ازجمله ناترازی تولید و مصرف گاز، تحریمها، و کاهش سهم خود در بازارهای بینالمللی روبهرو است. روند تدریجی حذف ایران از بازارهای صادراتی نهتنها باعث کاهش درآمدهای ارزی کشور میشود، بلکه پیامدهای ژئوپلیتیکی مهمی نیز بهدنبال خواهد داشت. اکنون، با کاهش صادرات به ترکیه، ابهامات در قرارداد خط لوله صلح، و از دست رفتن بازار عراق و نخجوان، این پرسش مطرح است که آیا ایران میتواند در شرایط کنونی سیاستهای مؤثری برای حفظ جایگاه خود در تجارت انرژی اتخاذ کند؟
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 1