قیمت آهن آلات در صورت توافق ایران و آمریکا
اخبار مربوط به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در عمان شاید داغترین خبر برای ایرانیان و فعالان بازار آهن در سال ۱۴۰۴ به شمار رود. این تأثیر به قدری زیاد است که اخبار مثبت اولین دور مذاکرات باعث کاهش ۲۰ درصدی نرخ دلار در ایران شده است؛ اما این خوشبینی به بازار تاکی ادامه خواهد داشت؟ آیا این دور مذاکرات مانند سالهای گذشته است؟ در صورت توافق یا عدم توافق قیمت آهن آلات چه تغییری میکند؟

اخبار مربوط به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در عمان شاید داغترین خبر برای ایرانیان و فعالان بازار آهن در سال ۱۴۰۴ به شمار رود. این تأثیر به قدری زیاد است که اخبار مثبت اولین دور مذاکرات باعث کاهش ۲۰ درصدی نرخ دلار در ایران شده است؛ اما این خوشبینی به بازار تاکی ادامه خواهد داشت؟ آیا این دور مذاکرات مانند سالهای گذشته است؟ در صورت توافق یا عدم توافق قیمت آهن آلات چه تغییری میکند؟ در این مطالب به بررسی سناریوهای مختلف بازار آهن در رابطه به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا میپردازیم.
بازار آهن پس از اولین دور مذاکرات ایران و آمریکا
به نظر میرسد فقط عالیترین مقامهای کشور به مذاکرات با آمریکا اعتماد ندارند و همه ایران سالهاست که منتظر چنین اتفاق ویژهای است. از کاهش ۲۰ هزارتومانی نرخ ارز در ۲ روز گرفته تا چشمانداز بهتری که در اولین روزهای پس از دور اول مذاکرات ایجاد شده است. شاید مشاهده چنین اتفاقی حسرت روزهایی در دو دهه گذشته را در بسیاری از افراد ایجاد کرده که در فشار تورمی و تحریمی عمرشان از بین رفت.
بازار آهن مانند همه بازارها با نرخ ارز وابستگی مستقیمی دارد و هرچند در روزهای نخست نسبت به کاهش نرخ ارز مقاومت کرد اما درنهایت شاهد بودیم که قیمت انواع ورق، میلگرد، تیرآهن و دیگر مقاطع فولادی دچار کاهش شدند. البته مسئلهی مهم در ارتباط با نرخ دلار و قیمت آهن آلات این است که نرخ انواع مقاطع فولادی در روزهای انتهایی سال ۱۴۰۳ سقفهای جدیدی را به ثبت رساندند. دلیل اصلی این امر عبور نرخ دلار از سقف کانال ۴ ساله خود یعنی ۸۵ هزار تومان بود؛ بنابراین در صورتی شاهد اصلاح عمیق بازار آهن خواهیم بود که نرخ دلار به کانال ۴ ساله خود برگشته و زیر ۸۵ هزار تومان تثبیت شود.
مشکلات بازار آهن پاربرجاست
یکی از اصلیترین دلایلی که بازار آهن نسبت به کاهش ۲۰ هزار تومانی نرخ دلار مقاومت کرد به مشکلات زنجیره تأمین و محدودیتهای تأمین انرژی صنعت فولاد مربوط میشود. با انتشار اخبار مربوط به کم آبی سال ۱۴۰۴ به ویژه در استانهای فولادی مانند اصفهان و یزد باید بگوییم بازار پیشاپیش منتظر کاهش تولید در فصل گرما به دلیل قطع برق و بیآبی صنایع فولادی است. همچنین رکود در صنایع مصرفکننده فولاد مانند بازار مسکن و نبود نقدینگی هنوز پاربرجاست و این امر باعث رکود سنگین در بازار آهن میشود.
قیمت آهن آلات در ادامه مذاکرات ایران و آمریکا
برای پیش بینی قیمت آهن در ارتباط با نتایج مذاکرات ایران و آمریکا چندین سناریوی مختلف وجود دارد. البته اخبار بسیار مثبت دور اول باعث افزایش توقعات از این دور مذاکرات شده است. البته عدم پاسخگویی به این توقعات میتواند باعث سرخوردگی در بازار و رشد قیمتها شود. در ادامه سناریوهای مختلف نتایج مذاکرات ایران و آمریکا و تأثیر آن بر بازار آهن را بررسی میکنیم.
توافق و روزهای خوش اقتصادی
سالهای زیادی است که بازار آهن مانند بسیاری از حوزهها از روند عقلانی و سالم خود خارج شده است. رکود به اصلیترین فاکتور بازار آهن تبدیل شده و جهش قیمتها نه از رونق بلکه ناشی از تورم و رشد نرخ دلار بوده است. نقدینگی به دلیل افزایش ریسکهای سرمایهگذاری و غیرقابل پیش بینی بودن از بازار آهن خارج شده و با رکود صنایع چشمانداز روشنی برای آن ترسیم نمیشود. در چنین شرایطی تنها یک گشایش اقتصادی و اصلاحات بنیادین چه در سطح سیاسی و چه در سطح اقتصادی میتواند باعث از بین رفتن رکود و ایجاد رونق در بازار آهن شود.
توافق و ایجاد رونق در بازار آهن
در صورت توافق میان ایران و آمریکا ارزش پول ملی در برابر نرخ دلار افزایش مییابد. ریسکهای سرمایهگذاری کاهش یافته و میزان نقدینگی در بازار افزایش میباید. همچنین قدرت خرید مردم بیشتر شده و رونق به بازارهایی مانند مسکن که بزرگترین صنعت مصرفکننده مقاطع فولادی به ویژه انواع میلگرد آجدار و تیرآهن است بازخواهد گشت. همچنین سرمایهگذاریهای خارجی افزایش یافته و رونق به تمامی صنایع مانند نفت و گاز نیز باز خواهد گشت. صنایعی که از اصلیترین مصرفکنندگان انواع ورق فولادی، پروفیل و لولههای فولادی هستند. همچنین سرمایهگذاران به بازار مسکن و ساختوساز باز میگردند و این امر باعث رشد تقاضا برای خرید آهن آلات و اتمام رکود در این بخش است. حتی نوشتن از این فضا باعث ایجاد یک آرامش روانی و لذت میشود چیزی که جای خالیان در دو دهه اخیر در زندگی اکثر ما ایرانیان وجود داشته است.
شکست مذاکرات و روزهای سرگشتگی بازار
اخبار بسیار مثبت دور اول مذاکرات باعث شد تا توقعات از تأثیر این مذاکرات بسیار بالا برود. به این ترتیب هرگونه شکست در این مذاکرات میتواند باعث جهش انفجاری قیمت دلار در یک دوره کوتاه شود. این افزایش نرخ دلار باعث رشد قیمت آهن آلات شده و التهاب در بازار را افزایش میدهد. از طرفی با تهدیدهای ترامپ در مورد اقدام نظامی سایه جنگ هم بر سر ایران سنگینتر شده و اندک سرمایه باقی مانده هم از بازار آهن و صنایع مصرفکننده آهن مانند مسکن خارج میشود. مقصد این سرمایه بازارهای امنتر مانند طلا و دلار خواهد بود. همین ورود سرمایه به این دو بازار باعث افزایش جهش قیمت دلار و بیشتر شدن تورم میشود. تورم بالا، غیرقابل پیش بینی شدن و افزایش ریسکهای سرمایهگذاری از مشخصات اصلی بازار در صورت عدم توافق خواهد بود.
برزخ بازار آهن در صورت طولانی شدن مذاکرات ایران و آمریکا
گذشته نشان داده که مذاکرات ایران و آمریکا پتانسیل بالایی برای طولانی شدن در خود دارد. البته ترامپ بارها بر سرعت به نتیجه رسیدن مذاکرات و جلوگیری از طولانی شدن این روند تأکید کرده است اما باید دید در صورت عدم وصول نتایج چه اتفاقی خواهد افتاد. به هرحال عدم مشخص بودن نتایج مذاکرات باعث برزخی شدن بازار و خبر محور شدن اقتصاد ایران میشود. به این ترتیب با هر خبر مثبت یا منفی نرخ دلار افزایش یا کاهش مییابد. تقاضا در بلاتکلیفی به سر بوده و رکود سنگینی بر بازار آهن و مقاطع فولادی مانند ورق سیاه، گالوانیزه و انواع تیر و میلگرد حکمفرما خواهد شد.
خرید آهن آلات در زمان مناسب
مسلماً تا مشخص نشدن نتایج مذاکرات نمیتوان روند بازار آهن را بهطور قطع پیش بینی کرد. به همین دلیل یکی از مهمترین مشخصات در چنین بازاری انتخاب زمان مناسب برای خرید آهن آلات است. اینکه در چه زمانی و چه مقطعی برای خرید مناسب است به تجربه و شرایط دیگر بازارها مانند نرخ دلار و بازار مسکن مربوط میشود. باید دید در دورهای بعدی مذاکرات چه نتایجی حاصل شده و چه پیشرفتی حاصل میشود. از این رو برای دریافت بهترین زمان خرید میتوانید با کارشناسان فولاد ایرانیان به شماره ۴۲۲۱۴ – ۰۲۱ تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید. همچنین میتوانید به سایت فولاد ایرانیان به آدرس https://www.fooladiranian.com بهعنوان یکی از مراجع اصلی فروش آهن آلات مراجعه نمایید.
سلام، چه تحلیل جامعی! امیدوارم روند مثبت مذاکرات به ایجاد ثبات در بازار کمک کنه.
سلام رضا عزیز،
کاملاً درست میفرمایید، توافق میتونه به بازار و اقتصاد کشور رونق بده.